Nová expozice v Uměleckoprůmyslovém muzeu se více zaměří na design

Brno – Uměleckoprůmyslové muzeum chystá novou expozici, která bude prezentovat design jako pojem a současné tendence v oblasti uměleckého průmyslu a řemesla. Původní podoba stálé expozice Užitého umění a designu bude proto otevřena pouze do zítřejšího dne, poté budou zahájeny přípravy expozice nové.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně chystá zbrusu novou expozici, která bude prezentovat pojem design a současné tendence v oblasti průmyslu a řemesla. Původní podoba stále expozice Užitého umění a designu bude proto přístupná už jen do zítřejšího dne, tedy 30. června 2017. Poté budou zahájeny přípravy ke vzniku nové expozice, která je prvním z kroků na cestě k transformaci Uměleckoprůmyslového muzea v Muzeum designu.

Stálá expozice Užitého umění a designu fungovala ve stávající podobě přes šestnáct let. V současnosti je situovaná do celého druhého podlaží muzea a její široký záběr sahá ve vybraných exponátech od období středověku po počátek dvacátého století. Sleduje vývoj a stylové proměny jednotlivých oborů – zejména nábytku, textilu, skla, keramiky, porcelánu a drahých a obecných kovů. Nejhodnotnějšími artefakty jsou například planisférický astroláb, cestovní oltář uherského krále Karla Roberta z Anjou, nebo Heiningenská výšivka, monumentální vyšívaná tkanina z šestnáctého století.

Pro vybudování nové expozice bude muzeum nuceno absolvovat akvizice a restaurátorské práce stávající sbírky užitého umění. Měla by být také rozšířena sbírka módy, která představí originální tvorbu dnes nevídaně vysoké řemeslné kvality z prvotřídních materiálů – ne náhodou se Brnu říká „moravský Manchester“. Restaurátorský zásah čeká například rozsáhlá sbírka šperků s českými granáty, sbírka textilu nebo dekor „Votivního sálu“.

Nová stálá expozice designu bude přesunuta do přízemí a prvního patra, což by mělo potenciální návštěvníky přimět k prohlídce celé budovy muzea a aktivizovat jejich pozornost k ostatním částem expozice. Nově budou zpřístupněny prostory s malovanými stropy, kde se nyní nachází depozitář. Po vzoru Pražákova paláce má Moravská galerie v plánu i zde pracovat s „otevřeným depozitářem“.

Uzavření stálé expozice je naplánováno na 30. června, v budově budou ale až do konce roku 2018 probíhat krátkodobé výstavy, jmenovitě Kmeny 90 (12. 5. –1. 10. 2017); Paneland. Největší československý experiment (24. 11. 2017–18. 3. 2018); 28. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2018 (10. 5.–26. 8. 2018); Jiří Kuhnert: ze Zbrojovky do Porsche (říjen–31. 12. 2018). Dne 1. ledna 2019 se Uměleckoprůmyslové muzeum zcela uzavře, nové expozice budou slavnostně otevřeny 1. prosince 2019.

Související

Moravská galerie

Moravská galerie otevřela expozici Brno předměstí Vídně s inovativní koncepcí

Slavnostní otevření stálé expozice Brno předměstí Vídně navštívilo několik stovek lidí. Od inovované koncepce si Moravská galerie slibuje zvýšení návštěvnosti. Důležitým aspektem je provázání dobového volného a užitého umění. Jedním z kroků ke zpřístupnění instalace veřejnosti je zavedení dobrovolného vstupného.
Paneland - komentovaná prohlídka (foto: Bratru Velnerova)

Paneland zaujal. Moravská galerie prodlužuje výstavu věnovanou socialistické výstavbě

Brno - Éra normalizace a s ní spojená paneláková kultura je pro většinu Čechů ožehavé téma – jak alespoň vyplývá z vysokého zájmu o výstavu Paneland v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Výstavu zahájila Moravská galerie 23. listopadu a od té doby ji vidělo přes dvacet tisíc návštěvníků. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit a v posledním týdnu také návštěvníkům umožnit vstup i v pozdních večerních hodinách.

Více souvisejících

Moravská galerie Brno výstavy kultura

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy