Divadlo Komedie začíná sezonu. Čeká vás Penis pravdy a Činoherák

Praha – Pražské Divadlo Komedie vstoupí na konci tohoto týdne do nové sezony. Během divadelních „prázdnin“ v tomto divadle, které nese podtitul Centrum východní dramatiky, rozhodně nezaháleli. V nadcházející sezoně zde uvedou čtyři inscenace, z nichž dvě budou mít českou premiéru a jedna světovou, zároveň vedení divadla rozšířilo doprovodný program KOMEDIE+ a do hereckého souboru přibyly nové tváře.

Novinky v divadle

V Divadle Komedie se od samého začátku orientují na středo a východoevropské autory. Vzhledem k tomu, že se jedná o jediné divadlo v České republice, které se věnuje systematicky východním dramatikům, tento směr se dostal i do podtitulu – DIVADLO KOMEDIE / Centrum východní dramatiky.

„Komedie se stane skutečně živým centrem východní dramatiky, jak slibuje rozvíjející se spolupráce s Polským a Slovenským institutem v Praze i s Českým centrem v Moskvě," uvádí Vojtěch Štěpánek, který ve funkci ředitele divadla vystřídal Evu Bergerovou.

Štěpánek ale není novou tváří tohoto divadla, ale působí u souboru již od roku 2004 jako herec, režisér i člen nejužšího vedení. Od června tohoto roku je také předsedou zapsaného spolku Divadlo Company.cz, který změnil svůj status z občanského sdružení.

Do prázdnin byl divadelní soubor složen převážně z mužů. Vedle Jaromíra Noska, Jana Hofmana, Jiřího Racka, Viléma Udatného, Jana Zadražila, Michala Slaného, Jakuba Chromečka, Vojtěcha Štěpánka a Jana Novotného se na jevišti objevovaly jen tři ženy – Kristýna Leichtová, Eva Vrbková a Hana Kusnejová.

Přes léto se soubor rozrostl o dvě herečky, o Annu Fišerovou působící v Činoheráku Ústí a Natálii Řehořovou přicházející z Divadla Na zábradlí, se kterou jste se v Divadle Komedie mohli setkat ve hře Viliama Klimáčka Rozkvetly sekery.

V sezoně 2014/2015 budou v Divadle Komedie hostovat Miluše Hardská, Barbara Lukešová, Karolína Vágnerová, Eva Lecchiová, Ivana Wojtylová a Rudolf Stärz, který se objeví hned ve třech nově uváděných hrách.

Provozovatel Divadla Komedie DIVADLO COMPANY.cz tak tento pátek zahájí svojí třetí sezonu v prostorách Divadla Komedie, které naleznete v centru Prahy ve funkcionalistickém paláci z roku 1930 od architekta Josefa Karla Říhy v Pasáži Vlasty Buriana. Původně tato divadelní společnost působila ve Strašnickém divadle.

Premiéry

Společným tématem chystaných inscenací bude „rodina". „V ohnisku, v jádru příběhů je vždy rodina, či její torzo a vztahy k ní, a vždy jde o poměrně přímočarou reflexi doby," popisuje hry dramaturgyně Markéta Bidlasová.

„Nabízíme kvalitní hry „od příbuzných", z nám jazykově blízkých oblastí, hry o jejichž jedinečnosti a dotekuschopnosti jsme přesvědčeni. Nabízíme zkrátka příběhy, jež vycházejí z kontextu, který je nám blízký a vyprávějí o zkušenostech, které se nás jednoznačně týkají," dodává.

První premiérou sezony 2014/2015 v Divadle Komedie bude komedie polské autorky Doroty Masłowské Mezi náma dobrý. V této komedii mnoha tváří se představí nová členka souboru Natálie Řehořová a dvě hostující herečky – Barbara Lukešová a Miluše Hradská. Hry se jakožto režisér ujal Ondřej Mataj, který je absolventem pražské konzervatoře a pro kterého to bude první režie.

Českou premiéru bude mít drama Gorana Stefanovskiho Divoké maso v lednu 2015 a v květnu pak Korunovace od Marka Modzelewkiho. Světová premiéra čeká zběsilou komedii Pavla Göbla Penis pravdy, která byla napsána přímo pro Divadlo Komedie.

KOMEDIE+

Označení KOMEDIE+ v sobě zahrnuje široký doprovodný program. „Rozšíří stálý repertoárový provoz o scénická čtení, výstavy, koncerty či projekce hostujících umělců," popisuje projekt Štěpánek. I při scénických čteních se budou v divadle orientovat východním směrem, ale také na dramatické texty začínajících českých autorů a texty reagující na současnou společenskou situaci.

Ve spolupráci s rusistou a koordinátorem programu České centrum v Moskvě Janem Machoninem v divadle chtějí divákům představit tvorbu umělců z Moskvy, kterým se stále zužuje prostor pro svobodné psaní.

V úterý v rámci tohoto doprovodného programu proběhla v Divadle Komedie vernisáž malíře Matěje Lipavského s názvem VAMOS. V polovině listopadu se divadlo zapojí do Noci divadel a na 18. listopadu zde chystají program Projekt „68", který bude složen z výpovědí přímých účastníků událostí roku 1968.

Činoherák v Komedii

V této sezoně se bude na jevišti Divadla Komedie pravidelně střídat domácí divadelní soubor s Činoherákem Ústí, který zde do prosince odehraje na dvě desítky představení. Projekt Činoherák v Komedii podpořil pražský magistrát. Veškerý zisk ze vstupného půjde ústeckému Činoheráku, který se stal vlivem politiků velmi ohroženou značkou.

Divadlo, které má své kořeny v padesátých letech, se snažili v minulém roce podmanit ústečtí politici. Nejprve bez vysvětlení odvolali správní radu a nahradili ji svými lidmi, v lednu následovalo vypsání podfinancovaného provoz neumožňujícího grantu, kdy na vypracování grantu byl šibeniční termín tři týdny. Vedení divadla „podivné" výběrové řízení s nejistým výsledkem odmítlo a přerušilo hraní.

Následovaly protesty odborné i laické veřejnosti, což však vedení města neoblomilo a rozhodlo o zrušení Činoherního divadla a zřízení nové příspěvkové organizace, které bez výběrového řízení přidělilo dotaci. Do nové organizace ale nemohl přejít celý soubor Činoherního divadla a z nabídky byli vyloučeni nepohodlní.

Bývalí zaměstnanci se proto spojili a dali vzniknout ve spolupráci se svými sympatizanty spolku Činoherák Ústí. Jako domácí scénu chce spolek upravit zavřené ústecké kino Hraničář. V současné chvíli probíhá celonárodní sbírka na chod divadla.

Nyní soubor bude pendlovat mezi třemi scénami, Činoherák bude hrát nejen v Divadlu Komedie, ale také v prostorách Divadla v Celetné a na Lodi bratří Formanů.

Související

Eva Vrbková a Hana Kusnjerová v inscenaci Maryša

RECENZE: Maryša – stále silný příběh

RECENZE - Divadlo Komedie před dvěma lety nastudovalo nejznámější moravskou vesnickou tragédii z roku 1894, která je vrcholem společného díla bratří Mrštíků. Přestože od jejího prvního uvedení uběhlo 121 let, téma domácího násilí a moci peněz, kterého se drama dotýká, je stále aktuální. V titulní roli exceluje Hana Kusnjerová.

Více souvisejících

Divadlo Komedie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy