Stručnější rozhovor jste ještě nečetli. S Jiřím Rackem o Testosteronu

Rozhovor – Stručné. Tak by se dal charakterizovat následující rozhovor s hercem Divadla Komedie Jiřím Rackem, kterého jsme požádali o pár odpovědí ke hře Testosteron.

Představení Testosteron (více ke hře ZDE), jehož zhlédnutí předcházelo tomuto rozhovoru, se točí kolem mužského soutěživého jednání, které je v některých situacích neuvěřitelně komické. Například Jiří Racek v roli číšníka vstoupí na začátku představení na jeviště, kde se začne s kýmsi dohadovat a dokazovat mu, že on je tady šéf, a proto bude všemi respektován. Brzy se ukáže, komu dokazoval svojí mužnost – vše bylo adresováno lžíci spadlé na zem.

Pana Racka jsem požádala o krátký rozhovor pro EuroZprávy.cz a ten byl skutečně krátký – nejen počtem otázek, ale i délkou odpovědí. A mě přišlo zvláštní, že rozhovory s tímto hercem nikde nejsou k nalezení... I s tou lžící se více rozpovídal :)

Komedie Testosteron je plná vtipů. Ačkoliv tuto komedii hrajete už dva roky, máte někdy problém se nezačít některým situacím smát?

Nikdy jsem se ničemu nesmál, a když tak jenom falešně.

Jak moc blízko má dle Vás děj této komedie ke skutečnému světu chlapů?

Blízko, proto se nesměju.

V Testosteronu se objevuje řada vulgárních výrazů. Jak se s takovým textem vypořádáváte?

S vážnou tváří.

Je nějaká role, která by Vám činila problém, pokud byste se jí měl zhostit?

Nahý klaun.

Působil jste v řadě divadel. V hereckém souboru Divadla Komedie mají převahu muži. Pociťujete v takovém složení odlišnou atmosféru?

Řekl bych, že ve všech divadlech, kde jsem působil, mají převahu muži. Pokud tomu tak není, přestává to být divadlo.

Objevujete se ve většině her Divadla Komedie. Jakou z nich by si Vašeho názoru neměli nechat diváci ujít?

Naši třídu. Je to o lásce k bližnímu svému a o tom, jak na sebe dokážou být lidi „hodní". (více ke hře ZDE, pozn. red.)

Téměř všude se o Vás lze dozvědět, že jste chtěl být potápěčem. Jak dnes pohlížíte na tento dětský sen? Chystal jste se nějakým způsobem na kariéru potápěče?

Ano, chystal. A zjistil jsem, že mě v hloubce strašně bolí uši a dochází mi dech.

K herectví se Jiří Racek (*1976) dostal již v šesti letech, kdy se zalíbil režisérce Věře Šimkové-Plívové, která jej obsadila do filmu Hledám dům holubí. Následně si rusovlasý chlapec zahrál i ve filmu Křeček v noční košili. Láska k herectví mu už zůstala a vystudoval Pražskou konzervatoř, kde mu byli kantory Jana Preissová, Jaroslav Saroranský a Ladislav Mrkvička.

Zahrál si již v řadě divadel. Diváci jej mohli vidět například v Divadle na Vinohradech, ve Východočeském divadle Pardubice, v Divadle v Řeznické, ale i v představeních na Letních shakespearovských slavnostech, které se konají každé léto na Pražském hradě.

V současné době hraje v Divadle na Fidlovačce a je členem souboru v Divadle Komedie, u kterého působil již před přestěhováním ze Strašnického divadla do centra Prahy. V Komedii se objevuje v sedmi hrách a přibyde k nim další. Hraje v představení Her master´s voice, Kebab, Maryša, Past, Údolí včel, již zmíněných inscenacích Naše třida a Testosteron a nově v představení Mezi náma dobrý, které bude mít premiéru ve čtvrtek 6. listopadu.

Jiřího Racka však můžete znát také z televizní obrazovky, například z historické série České století z dílu Kulka pro Heydricha, z pohádky Šťastný smolař, dále pak z filmu Past a Sjezd abiturientů. Zahrál si i v seriálu Černí baroni či Ulice.

Související

Eva Vrbková a Hana Kusnjerová v inscenaci Maryša

RECENZE: Maryša – stále silný příběh

RECENZE - Divadlo Komedie před dvěma lety nastudovalo nejznámější moravskou vesnickou tragédii z roku 1894, která je vrcholem společného díla bratří Mrštíků. Přestože od jejího prvního uvedení uběhlo 121 let, téma domácího násilí a moci peněz, kterého se drama dotýká, je stále aktuální. V titulní roli exceluje Hana Kusnjerová.

Více souvisejících

Divadlo Komedie Jiří Racek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy