Ďábelský holič Sweeney Todd se představí v Divadle na Orlí

Brno – Příběh ďábelského holiče Sweeneyho Todda znají čeští diváci především díky stejnojmennému filmu Tima Burtona. Již v pátek 12. prosince v 19 hodin se však obdivovatelé této hororové postavy mohou těšit i na muzikálovou novinku, kterou uvede Hudebně-dramatická laboratoř Janáčkovy akademie múzických umění v Divadle na Orlí. Muzikál Sweeney Todd je dílem skladatele a textaře Stephena Sondheima a libretisty Hugha Wheelera.

Muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street byl poprvé uveden na Broadwayi v roce 1979. Příběh ďábelského holiče Sweeneyho Todda, který se vrací z vězení zpět do Londýna poté, co byl nespravedlivě odsouzen, a netouží po ničem jiném než po kruté pomstě, bude vůbec poprvé uvedený v české verzi. Nastudovali jej studenti 4. ročníku Ateliéru muzikálového herectví doc. Mgr. Sylvy Talpové a hosté jako kupříkladu umělecká šéfka Městského divadla Zlín Hana Mikolášková, která se ujala režie. „Sondheim ve světě muzikálu je pro mě něco jako Janáček v opeře. Jeho hudba místy doslova režíruje, ale zároveň nechává značný prostor pro osobitou režijní i hereckou interpretaci. Jakkoli může na někoho působit experimentálně, složitě, já ji vnímám jako výsostně dramatickou a divadelní," uvedla režisérka. Známý americký skladatel Stephen Sondheim se mimo jiné proslavil také jako textař legendární Bernsteinovy West Side Story.„Překlad muzikálu vznikl speciálně pro naši inscenaci a jeho autorem je Alžběta Šáchová. Sweeneyho Todda studenti herectví představí poprvé v českém jazyce. Stephen Sondheim doposud napsal šestnáct muzikálů a zhruba čtyři stovky písní," uvedl dramaturg Miroslav Ondra. Originální anglickou verzi s českými titulky režie nechtěla kvůli tomu, aby studenti měli možnost náročný příběh a nesnadné postavy vůbec interpretovat. „A český jazyk navrch přiblíží tuto anglosaskou legendu i vnímání tuzemského diváka, protože u nás prostě Sweeney Todd a masové koláčky paní Lovettové nejsou takovým hitem, jako v anglicky mluvících zemích. Tam je zná každé dítě podobně, jako my známe lotra Babinského nebo Čachtickou paní," doplnila režisérka.O hudební nastudování se nyní postarala Dada Klementová a Daniel Kyzlink, který bude také řídit živý orchestr. Na inscenaci se dále podílela choreografka Hana Achilles, která v inscenaci nebuduje choreografie ve smyslu tanečních čísel, ale celou inscenaci propojuje pohybovou stylizací. Scénu a kostýmy navrhl student 4. ročníku činoherního herectví David Janošek, který jako host ztvární i jednu z rolí. Na kostýmech spolupracovala také Kateřina Veselá.Premiéra jedinečného muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street bude uvedena 12. prosince 2014 v 19 hodin v Divadle na Orlí. První reprízy se uskuteční v pondělí 15., úterý 16. a ve středu 17. prosince. Vstupenky je možné rezervovat přes webové stránky divadla www.divadlonaorli.jamu.cz. Více informací Luboš Mareček (mluvčí JAMU), e-mail: marecek@jamu.cz.

Související

Více souvisejících

JAMU

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy