Jeden fór následuje druhý stejně jako salvy smíchu. Taková je Láska v Divadle Bez zábradlí

RECENZE – V Divadle Bez zábradlí uvedli staronově hru Murraye Schisgala Láska a dobře udělali. Kdo se rozhodl vyrazit na toto představení do pražského divadla, byl plný očekávání již předem, jak jinak si vysvětlit vyprodaná představení. Reakce nadšeného publika jsou pro herce velkou a zaslouženou odměnou za jejich herecké výkony.

Po čtyřiceti letech se setkávají spolužáci ze školy, kteří byli nejlepšími kamarády. Zatímco Harry Berlin (Zdeněk Žák) je zničený životem, neboť se nedokázal přenést před nepříznivý osud, který si s ním pohrával již od dětství, Milt Manville (Karel Heřmánek) srší optimismem a sebevědomím, jenomže i Milt má své trápení. Jak to tak bývá, kamarádi se začnou předhánět, kdo je na tom hůř, až se jejich rozhovor stane přinejmenším absurdním. Až se dozvíme, jaké trápení sužuje Milta – neví, jak se zbavit své současné partnerky, když chce žít s milenkou. Začne tak spřádat plán, jak to udělat – co takhle nabídnout svoji manželku Ellenu (Dana Morávková) Harrymu? Je kousek od sebevraždy, to by mohlo pomoci... Od této chvíle se začne rozvíjet vztahový kolotoč, ve kterém jako by se se vším mohl divák již někdy setkat.

Celá hra Murraye Schisgala se nese v grotskním duchu, kdy je téměř vše nadsazeno a dohnáno do absurdna. Celá hra je ve své podstatě složena z humorných scén, kdy jedna přebíjí druhou. Krásným příkladem je zamilovaný zpěv Harryho a Elleny, který si vysluhuje od diváků bouřlivé reakce. Ty herce vyloženě nabíjí energií. Nejvíce je toto nadšení patrné na Karlu Heřmánkovi, který si nadšení publika užívá a chce publikum stále více a více rozesmát. V roli Harryho zhrzeného životem exceluje Zdeněk Žák, který je ve své roli zcela přirozený, ale také klaun. V komických rolích vynikají zejména muži a málokdy se poštěstí vidět ženu, která s muži v humorných scénách dokáže držet krok. Přestože by to do Dany Morávkové řekl asi málokdo, zvládá tuto hereckou roli na jedničku.

Pro komedii Láska vybudovali na jevišti Divadla Bez zábradlí nábřeží, které je vystavěné do detailu, aby scéna nabízela mnoho variací. Scénu například tvoří dvoje schodiště, pouliční osvětlení i polorozpadlé zábradlí, které dobře evokuje prostory vyloženě „lákají" Harryho k sebevraždě a Milta zase k vymetání popelnic. Představení vyniká i dobře zvolenými kostýmy, které podtrhují groteskní podobu této komedie.

Chcete-li se skutečně odreagovat, na dvě hodiny vypnout a nechat se bavit, zajděte na hořkou komedii Láska, která dokazuje, že s partnerskými vztahy to není jen tak.

Murray Schisgal: LáskaRežie: Alice NellisScéna: Adam PitraKostýmy: Katarína Hollá

HrajíKarel HeřmánekDana MorávkováZdeněk Žák

Premiéra: 1. října 2002Obnovená premiéra: 8. října 2014Nejbližší reprízy: 13. a 25. prosince 2014, 15. a 17. ledna 2015.

Související

Cikáni jdou do nebe

Divadlo Bez zábradlí bude mít v budoucí sezóně nové vedení i nové hry

Divadlo Bez zábradlí zahajuje již dvacátou osmou sezónu, ve které nabídne několik premiér. Mimo jiné bude také hostit Prague Shakespeare Company a nabídne bohatý doprovodný a vzdělávací program. Dochází také ke změně ve vedení. Do nových rukou definitivně divadlo přejde začátkem příštího roku.
Cikáni jdou do nebe

RECENZE: Cikáni jdou do nebe. Balada, která vyprodala Divadlo Bez zábradlí

RECENZE – Opatření skončila a některá divadla začala hrát. Patří mezi ně i Divadlo Bez zábradlí, které mělo na své vystoupení Cikáni jdou do nebe vyprodáno. Příběhu o touze po svobodě vévodí temperamentní tance a romská hudba. Herci se přitom stíhají vydýchávat jen díky potlesku obecenstva, hlasité výstřely duní divadlem a za mrskaní biče se odehrávají vášnivé erotické scény. Vše toto charakterizuje představení režírované Radkem Balašem, které i přes jednoduchý příběh dokáže zaujmout.

Více souvisejících

Divadlo Bez zábradlí

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy