Jedinečné setkání s vražedkyněmi v Divadle Komedie

RECENZE – V Divadle Komedie uvedli na začátku června novou inscenaci ZLOČINY.ŽENY.DOC v režii Ondřeje Mataje. Hra Varvary Fajer pro čtyři herce je diváky rozesměje i přimrazí, ale hlavně je inscenace v podání pražského divadelního souboru silný zážitek.

Poslední premiérou pomalu končící divadelní sezóny v pražském Divadle Komedie byla inscenace hry Varvary Fajer ZLOČINY.ŽENY.DOC. Tato dokumentární hra vznikla na základě rozhovoru novinářky a dramatičky Fajer s vězenkyněmi.

V ženské věznici, která se nachází ve vesnici Šachovo, se setkává Varvara v podání Kristýny Leichtové se dvěma ženami, jejichž život výrazně poznamenal vztah k mužům, konkrétně zášť vůči opačnému pohlaví. To je však jediné, čím si jsou podobné. Jedna je bezprostřední a své ženskosti si neváží, druhá je naopak upjatá a do detailu akci promýšlí. Olga (Pavlína Skružná), která zabila muže, a Bella (Eva Vrbková), která vraždu svého partnera naplánovala, vyprávějí Varvaře své příběhy, během čehož se divák seznamuje i s partnerskými problémy Varvary. Varvara se vězenkyním svěřuje se svými trápeními.

Tato situace působí na všechny tři. Varvara si získává jejich náklonnost a důvěru, ale v ní samotné roste zášť vůči bývalému příteli, kterou živí jako bájnou nestvůru podpora pomsty vůči mužům ze strany vězenkyň. Před očima divák sleduje proměnu postavy Varvary, která se přesouvá od racionálně uvažující ženy k ženě zaslepené pomstou. Na tomto místě je nutné ocenit výkon Kristýny Leichtové, která sice dobu působí spíše jako moderátor, ale postupně se mění v přímého aktéra.

Trojici hereček doplňuje herec Jan Hofman, který představuje všechny muže. Vidíme ho jako vězeňského dozorce, ale hraje partnery utrápených žen. Díky této postavě je možné se podívat na popisované události i z druhé strany, zároveň však dialogy mezi Olgou či Bellou a jím zesiluje působení vyprávění.

Představení o čtyřech hercích se odehrává na malém prostoru jeviště, který je ze tří stran obklopen několika řadami sedadel. Diváci tak mají příležitost být přímo u dění a hercům se naskýtá možnost získat si diváky. Toto uspořádání divadla je pro tento typ hry vynikající, neboť se jedná o představení, které je zaměřeno více na pochody, které se odehrávají v nitru a projeví se navenek jen skrze mimiku a ne příliš rozsáhlou gestikulaci.

Tomu jsou podmíněny i kostýmy. Všechny postavy jsou oblečeny v bílém. Tato skutečnost podtrhuje to, že se více jedná o psychologii, než fyzické vystupování. Jde o to číst z tváře postav, empaticky prožít děj, než se nechat rozptylovat zdobenými šaty.

Zážitek z představení dále umocňuje i hudební podkres, který vzniká přímo na jevišti v podání houslistky Veroniky Linhartové a umělce KITTCHEN. Pro tuto pochmurnou hru, která sice vykazuje prvky cynického humoru, ale jinak diváka spíše mrazí, je zvolení doprovodu v podání houslí, skvělým tahem. Housle na rozdíl od jiných doprovodných nástrojů mají tu úžasnou možnost, že snáze vyjádří emoce, což umožňuje práci s dynamikou (sílou tónu).

Dokumentární hra ruské novinářky a dramatičky o třech ženách, které pojí nenávist k mužům, přilákala na dvě předprázdninová představení mnoho diváků. A není divu. Hra sama o sobě vykazuje vysokou míru kvality, příběh v podání divadelního souboru DIVADLO COMPANY CZ navíc dosahuje výjimečnosti. Postavy si sice jsou blízké trápeními s muži, ale představitelkám se podařilo zvýraznit odlišnosti mezi nimi a dosáhnout tak individuální jedinečnosti postav.

Přestože se jedná o představení, které je založeno na rozhovoru a klasické divadelní výrazové prostředky jdou spíše stranou, i tak má tato inscenace neuvěřitelný spád a dvě hodiny vám utečou jako voda.

Varvara Fajer: ZLOČINY.ŽENY.DOCRežie: Ondřej MatajPřeklad: Naděžda KrejčováDramaturgie: Markéta BidlasováScéna a kostýmy: Lenica RozsnyóováHudba: Veronika Linhartová a KITTCHEN

Osoby a obsazení:Varvara – Kristýna LeichtováOlga – Pavlína SkružnáBella – Eva VrbkováMuži – Jan Hofman

Premiéra proběhla v Divadle Komedie 4. června 2015.

Nelehká situace tohoto divadelního souboru

Nevím, jaký názor máte vy, ale já doufám, že tato divadelní sezóna nebyla poslední, kterou společnost DIVADLO COMPANY CZ odehrála v Divadle Komedie.

Pokud by se tento výjimečný soubor, jak ho alespoň já hodnotím, měl stěhovat, bojím se, aby neztratil svůj elán. Pokud by museli odejít proto, že nesplnili požadavky, které jim byly dány při výhře konkurzu na provozování Divadla Komedie, člověk by to chápal, ale v Praze existuje jakási nevraživost, kterou tato scéna pociťuje na vlastní kůži skrze finanční nesnáze, do které ji dostala grantová komise. Více se dočtete ZDE. Případně můžete shlédnout VIDEO z rozhovoru ředitele souboru a bývalého člena grantové komise.

Soubor z Divadla Komedie je jedinečný už jen z toho důvodu, že se zaměřuje na hry východních autorů a původní české hry, které jsou zajímavé a divákovi něco přinesou. Neuvádějí tak hry či příběhy stokrát zrecyklované.

Zaslouží si tak ocenění, že v této nepříznivé situaci dokázaly nastudovat takovou hru jako je ZLOČINY.ŽENY.DOC v takovém podání, které si zaslouží pozornost.

Související

Eva Vrbková a Hana Kusnjerová v inscenaci Maryša

RECENZE: Maryša – stále silný příběh

RECENZE - Divadlo Komedie před dvěma lety nastudovalo nejznámější moravskou vesnickou tragédii z roku 1894, která je vrcholem společného díla bratří Mrštíků. Přestože od jejího prvního uvedení uběhlo 121 let, téma domácího násilí a moci peněz, kterého se drama dotýká, je stále aktuální. V titulní roli exceluje Hana Kusnjerová.

Více souvisejících

Divadlo Komedie Kristýna Leichtová Jan Hofman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy