Divadlo v Dlouhé ve 20. sezoně 2015/16

Praha - Divadlo v Dlouhé vstoupilo do své dvacáté sezony s repertoárem patnácti inscenací, k nimž během následujících deseti měsíců přibydou tři velké premiéry, dva tituly komorní řady Krátká Dlouhá, dva festivaly a řada jednorázových akcí. Jednou z prvních bude například narozeninová oslava v inscenaci Jana Mikuláška Viktor aneb Dítka u moci, jejíž součástí se stanou i diváci zářijových repríz, kteří dostanou malé pohoštění.

Se začátkem jubilejní 20. sezony zahájil činnost nový Klub patronů Divadla v Dlouhé, jenž chce oslovit aktivní diváky, kteří by se rádi podíleli přímo na dění v divadle. Podle výše podpory se mohou stát Elévem, Bardem či Doyenem Divadla v Dlouhé a podpořit jeho tvorbu.

Od 20. do 24. října proběhne 7. ročník Festivalu 13+, který se koná pod záštitou ministra kultury ČR Daniela Hermana a představí výběr z nejlepších mimopražských inscenací nejen pro teenagery. Festival zahájí v úterý 20. října v 19 hodin premiéra nového titulu komorní řady Krátká Dlouhá Vykřičené domy. V původně rozhlasové hře Davida Drábka se v režii Adama Svozila a Kristýny Kosové představí herci Jan Vondráček, Helena Dvořáková, Klára Sedláčková-Oltová, Jiří Wohanka a Tomáš Borůvka. V následujících dnech pak budou hrát divadla z Ústí nad Labem, Kladna, Uherského Hradiště, Hradce Králové, Liberce a Brna, a to pro školy, Klub mladých diváků i pro veřejnost. Doprovodný program zahrnuje besedy s tvůrci, s pracovníky organizace Člověk v tísni, výtvarné workshopy (kreslený komiks a fotokomiks – pixilace) či závěrečný koncert mezinárodní kapely Fekete seretlek. Festivalové vstupné pro studenty je pouze 100 Kč.

19. listopadu divadlo čeká první premiéra na velkém jevišti, kterou připravují Jan Borna a Miroslav Hanuš. Bude to literární kabaret S úsměvy idiotů, jehož kostru tvoří písničky dvojice Vodňanský - Skoumal a maso-hořko-vtipné básnické opusy režiséra Jana Borny. Druhá repríza této novinky se pak stane kostrou mimořádného programu, který Divadlo v Dlouhé chystá pro letošní ročník Noci divadel. V sobotu 21. listopadu se divadlo otevře už v 11 hodin představením pro celou rodinu O líné babičce, které tentokrát obohatí ještě malé překvapení pro dětské diváky. V 19 hodin bude mít omezený počet diváků možnost zúčastnit se korepetice a besedy před představením a následně si užít stylové občerstvení v hereckém klubu. V netradičním čase od 21 hodin pak bude následovat repríza nové inscenace S úsměvy idiotů.

V jarní části sezony chystá nový titul režisérka Hana Burešová s dramaturgem Štěpánem Otčenáškem - vlastní dramatizaci Gončarovova románu Oblomov, v jehož titulní roli se jako host představí Michal Isteník z Městského divadla Brno (nositel Ceny Thálie za postavu Čičikova v režisérčiných Mrtvých duších). Premiéra je plánována na polovinu března.

Třetí velkou premiérou sezony bude v květnu Ibsenova Heda Gablerová v režii Jana Nebeského s Helenou Dvořákovou v titulní roli.

Začátek června v Dlouhé bude již tradičně patřit dětem a jejich dospělým během 18. ročníku festivalu Dítě v Dlouhé, které od 1. do 6. června přiveze do Prahy opět výběr z inscenací pro děti a mládež, které poslední dobou vznikly na mimopražských profesionálních jevištích.

V nadcházející sezoně se Divadlo v Dlouhé také rozloučí s několika tituly ze svého repertoáru, jistá je zatím silvestrovská derniéra Tří mušketýrů a květnová derniéra Vlčí jámy.

Související

Více souvisejících

Divadlo v Dlouhé

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy