Městské divadlo Brno se po letech vrací k festivalu Dokořán pro hudební divadlo

Brno - Festival Dokořán pro hudební divadlo se po několikaleté pauze opět vrací do Brna. Městské divadlo Brno v červnu představí průřez tím nejzajímavějším z oblasi hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích. Výběr doplní i vlastními inscenacemi a koncerty.

Městské divadlo Brno se po několikaleté pauze vrací k pořádání festivalu Dokořán pro hudební divadlo. Mezi 9. a 13. červnem 2018 představí průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích. Tento výběr doplní vlastními inscenacemi Děsný pátek a Představ si…, inscenací Loutkového divadla Radost Kabaret Nohavica, speciálním festivalovým vydáním oblíbeného cyklu Zdenek Merta u klavíru, koncerty skupin Golden Delicious a Kabinet a vystoupením Dušana Vitázka s jeho kapelou.

V hlavním programu se představí Východočeské divadlo Pardubice s muzikálovou klasikou Kiss me, Kate. Jak to vypadá, když herci soukromé společnosti hrají Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy a vášnivá přitažlivost i nesmrtelná nesnášenlivost se neodehrávají pouze na jevišti, ale také v zákulisí mezi hlavními představiteli Kateřiny a Petruccia? Do toho všeho se ještě míchá povedená dvojice nebezpečných mafiánů…Vtipnými dialogy, napínavou zápletkou a skvělou hudbou jazzového génia Colea Portera vás bude bavit soubor Východočeského divadla Pardubice v čele se skvělými Petrou Janečkovou a Milanem Němcem v sobotu 9. června v 19 hodin na Činoherní scéně MdB.

Dále vystoupí Bratislavské bábkové divadlo ze Slovenska s inscenací Zhavranelí. Bratislavské bábkové divadlo zpracovalo známou pohádku Boženy Němcové, kterou známe jako Sedmero krkavců, respektive havranů. Napínavý a dojemný příběh o statečné sestře, která se přes půl světa vydává zachránit z prokletí svých sedm bratrů, zpracoval režisér Peter Palik do působivé podívané, v níž se propojují prvky loutkového a činoherního divadla. Představení se díky krásným písním a nápadité scénografii, v níž se hojně pracuje i se stínohrou, daří vytvořit napínavou atmosféru, která udrží pozornost i nejmladšího diváka. Zhavranelí tak patří mezi ty tituly, které osloví jak děti od pěti let, tak jejich rodiče. Uvidíte v neděli 10. června v 15 a 17.30 hodin v Loutkovém divadle Radost.

Ze Slovinska přijede Městské divadlo Ljubljana s muzikálem Rent. Rocková opera Jonathana Larsona Rent způsobila svou premiérou v roce 1996 převrat v dějinách hudebního divadla. Muzikál vyprávějící o skupině mladých umělců z New Yorku – novodobých bohémů – se nebál ukazovat kontroverzní témata jako AIDS, homosexualitu či transsexualitu. Svou otevřeností a skvělou rockovou muzikou však dokázal oslovit obrovské množství diváků (inscenace dosáhla pře 5000 repríz) a do divadla dovedl také neobvyklý počet mladých lidí. Městské divadlo Ljubljana vám představí tento hit, který ve slovinské premiéře nastudoval ředitel MdB Stanislav Moša, v neděli 10. června v 19 hodin na Činoherní scéně MdB.

Součástí programu je také inscenace Divadla v Dlouhé Praha Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a ¾. Retro muzikálová komedie o strastech a slastech dozpívání čtrnáctiletého chlapce, který se cítí být intelektuálem, jeho okolí mu nerozumí, a proto si píše svůj deník. Dramatizace kultovní knížky Sue Townsendové z prostředí lehce vyšinuté rodiny Moleových nás přenese do Anglie raných 80. let skvělými dobovými šlágry, které vybral a přebásnil režisér Miroslav Hanuš. Náš tradiční host Divadlo v Dlouhé se brněnskému publiku představí s inscenací, která na letošním GRAND Festivalu smíchu v Pardubicích získala titul Komedie roku, v pondělí 11. června v 19 hodin na Činoherní scéně.

Dále se na festivalu představí Divadlo J. K. Tyla Plzeň s muzikálem Sweeney Todd – Ďábelský lazebník z Fleet Street, Národní divadlo Praha přiveze revue V rytmu swingu buší srdce mé a známý příběh baronky Báthoryové uvidíte v podání Těšínského divadla.

Předprodej vstupenek bude zahájena již 4. dubna 2018 v centrální pokladně MdB na Lidické ulici i na internetových stránkách www.mdb.cz.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) kultura Divadla Brno festivaly Zdenek Merta Dušan Vitázek (herec) Východočeské divadlo Pardubice Divadlo v Dlouhé

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy