Shakespeare jako Hollywoodský trhák

České Budějovice - Jihočeské divadlo uvádí premiéru činoherní inscenace komedii Shakespeare v Hollywoodu, která přiblíží atmosféru slávy a lesku Hollywoodu 30. let. Shakespearův Sen noci svatojánské dostane zcela jiný rozměr naplněný vtipnými scénkami a inteligentním humorem.

Všichni známe Shakespearův Sen noci svatojánské, humorná hra Kena Ludwiga vychází právě z této inscenace a umě propojuje situace starého příběhu s realitou Hollywoodu 30. let 20. století. Ludwig precizně mísí skutečné postavy a nezpochybnitelná fakta, vymýšlí různé vztahové propletence a navíc přidává pohádkové postavy vytvořené Shakespearem. Příběh tak nabízí nepřebernou škálu bláznivých a komických situací.

Za vnikem této ztřeštěné situační komedie stojí režisérka Jana Kališová, která jí předvedla už v roce 2006 v Divadle Na Vinohradech. Ke spolupráci v Jihočeském Divadle si přizvala scénáristu Karla Čapka, kostyméra Tomáše Kypta nebo Jaroslavu Leufenovou, která se ujala pohybové stránky hry.

Při psaní Shakespeara v Hollywoodu se autor snažil nevynechat historická fakta, ve hře se tak objeví Oberon a Puk, ale také významný německý divadelní režisér Max Reinhardt, filmoví magnáti bratři Warnerovi nebo herecké hvězdy Dick Powell, James Cagney Joe E. Brown nebo Louella Parsonsová.

Hrají:Oberon / Viktor LimrPuk / Tomáš HavlínekMax Reinhardt / René ŠmotekJack Warner / Jan DvořákAlbert Warner / Jan DvořákHarry Warner / Jan DvořákSam Warner / Jan DvořákWill Hays / Jiří UntermüllerDaryl / Tomáš DrápelaOlivie Darnellová / Tereza VítůLydie Lansingová / Dana VerzichováLouella Parsonsová / Jaroslava ČervenkováDick Powell / Dominik VeselýJimmy Cagney / Pavel OubramJoe E. Brown / Jan Kaštovský a další...

Premiéra se uskuteční 19. 2. 2016 v Jihočeském Divadle.

Související

Don G (Jihočeské divadlo)

RECENZE: Don G: Vtipná opera z Českých Budějovic

Recenze - Je to už skoro rok (květen 2018) co Opera Jihočeského divadla uvedla v premiéře velmi zvláštní titul, ve kterém jsou dvě postavy známého svůdce Dona Juana, plus ještě jeden don Juan činoherní. Zvědavost mne zavedla z Brna, které je plné divadel a člověk vlastně nestíhá všechno vidět, do Českých Budějovic, kde jsem s laskavostí uměleckého šéfa opery, Tomáše Studeného, mohl vidět tu prazvláštní inscenaci.

Více souvisejících

Jihočeské divadlo

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy