Moravskoslezské divadlo v Ostravě nenechá Hamleta umřít

Ostrava - V uplynulých dnech server EuroZprávy.cz informoval o chystaných akcích v rámci jubilea, které oslavuje 400. let od úmrtí světoznámého dramatika Williama Shakespeara. Ostrava tuto slávu pojala ve velkém a přišla s projektem Shakespeare Ostrava 2016 a nyní mají na programu premiéru opery Hamlet.

Národní Divadlo Moravskoslezské (NDM) připravuje premiéru francouzské lyrické opery Hamlet, která je současně operním debutem činoherního, rozhlasového a televizního režiséra Radovana Lipuse. Bude to honosná podívaná naplněná baletními a sborovými scénami ve spojení s komickou operou.

Dramaturgyně Eva Mikulášková k opeře uvádí: „Zdůrazněná citovost a burcující romantické emoce v propojení s tanečními plochami se výrazně objevují právě u Thomasova Hamleta. Rozkolísaná psychika kralevice dánského a jeho sentimentální lásky Ophélie se probouzí ve velice náročných zpěvných pasážích doplněných neotřelou instrumentací."

Na rozdíl od Shakespearovského Hamleta, v ostravské inscenaci neumře a režisér Radovan Lipus k tomu dodává: „Na konci lid radostně a ryčně provolá Hamleta svým novým panovníkem. To není happy end. Hamlet jim neodpoví vděčností a díkem. Jeho život se zastavil, jak křídla hmyzu zamrzlá už navždy v kapce pravěkého jantaru. Co je po jásotu, po království, po jaru, které právě vítězně postupuje širým krajem? Ač mocný vladař, skončil s méně nežli málem."

Na ostravském jevišti se v hlavních rolích představí talenty mladé pěvecké generace, jako Ophélie koloraturní sopranistka Marta Reichelová, v roli Hamleta barytonista Roman Hoza, jako královna Gertrude debutuje na prknech NDM chorvatská mezzosopranistka Janja Vuletic v alternaci s Denisou Hamarovou. V roli Horatia vystoupí také poprvé v NDM pan Roman Vocel.

Premiéry opery Hamlet se uskuteční 3. a 5. března 2016 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Divadlo Antonína Dvořáka William Shakespeare

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy