Novogenerační divadlo DISK a jeho dubnové inscenace

Praha – Školní Divadlo DISK připravilo na měsíc duben řadu nových autorských inscenací. Nebudou chybět velikáni světového dramatu jako Čechov, Brecht ale i bratři Grimmové.

Divadlo DISK už od roku 1945 podává pravidelná svědectví o tom, jak se studenti Divadelní Akademie Múzických Umění připravují na profesionální dráhu umělců. Divadlo tvoří poslední ročníky kateder činoherního a loutkového divadla a i přesto, že se jedná o divadlo ve srze školní, svojí tvorbou se mnoho měřit s předními českými divadelními scénami.

Na měsíc duben si činoherní katedra připravila inscenace jako Dobrý člověk ze Sečuanu od Bertolda Brechta, komedii o čtyřech dějství Racek od A. P. Čechova, komedii o ruské možnostmi opilé společnosti s názvem Opilí od Ivana Vyrypajeva. To, že lásce a smrti člověk neujde představí Povídky z víděnského lesa a vícežánrová hra Dennise Kellyho Rituální vražda Gorge Mastromase přijde s otázkou co dělat, když se člověk ocitne na rozcestí.

Katedra alternativního loutkového divadla přichystala scénickou adaptaci filosofického románu Objevení nebe od Harryho Mulische, představení The Lockers se bude zabývat ubíjejícím prostředím školy a vyzdvihne do popředí události, které se mohou stát o přestávkách mezi vyučovacími hodinami. Do světa bratří Grimmů zavede inscenace K smrti Šťastní a spalující touhu po spojení, která spojuje představí inscenace Touha.

Divadlo přišlo s nápadem uspořádat pro diváky takzvaná Představení na slepo, ve kterých nebude zhasnuto, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale divák předem nebude vědět, kterou inscenaci uvidí a až po jejím zhlédnutí a uspořádání dojmů a pocitů, se může rozhodnout zda za představení zaplatí a kolik.

Související

Maloměšťákova svatba

U maloměšťáků bude veselka! Brecht v režii DAMU

Divadlo DISK představí premiéru inscenace "Maloměšťákova svatba" podle Bertolta Brechta.  Tato groteska, kterou režíruje Gabriela Gabašová, zdůrazňuje sebestřednost a bezohlednost moderního člověka. Představení se odehraje na pódium Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze. Toto je třetí absolventská inscenace studentů čtvrtého ročníku oboru herectví a druhého magisterského ročníku oboru režie a dramaturgie na katedře činoherního divadla DAMU.
Autorská inscenace studentů absolventského ročníku katedry alternativního a loutkového divadla DAMU Encyklopedie ničeho.

Encyklopedie, která se nedá přečíst, která se musí zažít

Autorská inscenace Encyklopedie ničeho studentů Katedry alternativního a loutkového divadla (KALD) DAMU se zabývá tématem nonsensu v kontextu divadelního prostředí. Tvůrčí tým vytváří jevištní encyklopedii, ve které se snaží zpochybnit představu o „správných“ a „užitečných“ informacích v kontextu současného světa. Projekt vzniká jako první inscenace absolvujícího hereckého ročníku a bude mít premiéru 2. března v divadle Disk. 

Více souvisejících

Divadlo DISK Divadla

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy