Národní divadlo Brno ocenilo své nejlepší umělce. O výsledcích rozhodovali ale diváci

Brno – V pondělí 21. března proběhlo v brněnském Mahenově divadle slavnostní předávání cen Diva za rok 2015. Ty jsou každoročně udíleny na základě výsledků divácké ankety tomu nejlepšímu, co se v minulém roce objevilo na pódiích Národního divadla Brno.

Galavečerem, který se nesl v saturninovském duchu, provedl hudebník Ondřej Havelka. Vyhlašování bylo plné prvorepublikového swingu, o který se kromě Havelky postarala i kapela Melody Gentlemen. Nechyběla tedy noblesní atmosféra ani humor. A který umělecký výkon si vysloužil každoroční prestižní ocenění?

Jako nejlepší činoherní herečka byla oceněna Eva Novotná, která je součástí činohry Národního divadla Brno již od roku 2001. V současné době vystupuje v inscenacích Králova řeč, Běsi, Vévodkyně a kuchařka či Figarova svatba. Nejlepším činoherním hercem minulého roku se stal Martin Siničák, který získal v roce 2014 dokonce Cenu Thálie pro mladého umělce do třiatřiceti let. Jako nejlepší činoherní představení zvolili diváci moravský western Jiřího Křižana „Je třeba zabít Sekala".

Nejoblíbenější operní pěvkyní se stala v minulém roce Pavla Vykopalová, která vystupuje kromě Brna i v jiných evropských metropolích. Mužskou operní kategorii ovládl basista Jiří Sulženko, jenž je rovněž znám jak v Česku, tak v zahraničí. Nejlepší operou se stala Janáčkova „Její Pastorkyňa", jejíž hlavní roli ztvárňuje právě Vykopalová.

V baletní kategorii se divákům nejvíce zalíbilo představení „Louskáček" od Petra Iljiče Čajkovského, které se poprvé objevilo na prknech Janáčkova divadla v říjnu roku 2014. V něm vystupují také dva umělci, které byli oceněni za nejlepší baletní výkon. V ženské kategorii zvítězila tanečnice Eriko Wakizono, mužskou kategorii pak ovládl Jan Fousek.

V každé z kategorií byl vyhlášen také umělec, který vstoupil do Síně slávy. Do činoherní síně slávy byl Post Mortem uveden režisér, dramatik a dramaturg Václav Renč. Do operní síně slávy vstoupil Jan Štych, vynikající muzikant i autor glos z operního prostředí. V baletní kategorii se dostalo cti tanečníkovi a baletnímu pedagogovi Karlu Janečkovi, který působil v Národním divadle Brno více než 50 let.

Související

Pavla Vykopalová (foto: Marek Olbrzymek)

Národní divadlo Brno rozdalo divácké ceny za rok 2016

REPORTÁŽ – V Janáčkově divadle se ve středu konal galavečer k příležitosti předávání Cen Diva za loňský rok. Kromě tradičních cen na základě diváckého hlasování byly letos uděleny i ceny, o nichž rozhodovala odborná porota složená z odborníků a kritiků.

Více souvisejících

Ceny DIVA

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy