Inscenace Brouk v hlavě se na prknech brněnského divadla drží už 20 let

Brno - Je tomu přesně dvacet let od první premiéry inscenace Brouk v hlavě v režii Gustava Skály, v hlavní roli s Jiřím Dvořákem, Janou Musilovou, Zdenou Herfortovou a dalšími herci Městského divadla Brno. Inscenace má za sebou 188 repríz, které vidělo více jak 70 tisíc diváků.

Autorem francouzské komedie je Georgese Feydeaua. Příběh je naplněn smrští nenadálých situací, gagů a vtípků, to vše na základě domnělé manželské nevěry, kterou způsobí pánské šle. Největší tíha je na bedrech hlavního představitele Viktora Champsboisyho a zároveň sluhy Boutona. Tuto dvojroli několik let výtečně ztvárňoval Jiří Dvořák, ktereého posléze nahradil Petr Štěpán.

Štěpánovou partnerkou je Jana Musilová, jako věrná chápající, ale občas hysterická Marcela Chamspboisy, která má na svědomí ve společnosti Zdeny Herfortové řadu nesmyslných situací. Nutno vzpomenout také na temperamentního Španěla jménem Homenides de Histangua, jehož pamětníci mohou pamatovat v podání Michala Dočolomanského, kterého nejdříve pouze alternoval Ladislav Kolář, nyní se však role ujal zcela sám.

Postavy, které se připletou do manželských eskapád, doplňují lehce ironický doktor Finache v podání Josefa Juráska, rozšafný Zdeněk Junák a po zemřelé Evě Gorčicové nová posila Erika Kubálková. 

Skutečnost, že se tento titul hraje nepřetržitě už dvacet let, je dána velkou diváckou oblibou, což dokazuje i neuvěřitelné číslo 71 459 diváků, kteří během let inscenaci viděli. Ale také velkým hereckým nasazením, které je na všech hercích znát při každém představení.

Brouka v hlavě měli možnost shlédnout návštěvníci mnoha divadel po celé České republice a na Slovensku, protože komedie má za sebou 26 zájezdů. Především má za zasebou k dnešnímu dni 188 repríz a je tedy jen otázkou času, kdy překročí magickou dvoustovku.

Komedie Brouk v hlavě oslaví své 20. výročí slavnostním představením v sobotu 30. dubna v 18.00 hodin na Činoherní scéně.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Zdena Herfortová Divadla

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Aktualizováno před 25 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy