Barokní opera Dido a Aeneas rození zámek Duchcov

Duchcov - V rámci nové expozice Okouzleni antikou a 22. ročníku Casanovských slavností bude na zámku Duchcov uvedeno představení barokní opery Henryho Purcella Dido a Aeneas. Jedna z nejstarších a nejznámějších anglických barokních oper z osmdesátých let 17. století na námět ze starořecké mytologie.

Nová inscenace barokní opery od světoznámého skladatele Henryho Purcella měla svou premiéru letos v dubnu na scéně ústeckého divadla, nyní se chystá její uvedení na duchcovském zámku.

Trójský princ Aeneas ztroskotal se svým loďstvem u břehů Kartága. Královna Dido ho přijala a na svém dvoře poskytla Trójanům azyl. Dido a Aeneas se do sebe zamilují, avšak kletba nutí Aenea naplnit své poslání a odplout k italským břehům. Dido pochopí, že Aeneův odchod je nevyhnutelný, bez svého milého však ztrácí smysl života. Jak to všechno dopadlo, dozví se diváci přímo na zámku Duchcov. Představení bude uvedeno v angličtině s českým průvodním slovem.

Bájný příběh o trójském princi Aeneovi a královně Dido bude uveden pod taktovkou držitele Ceny Thálie Vladimíra Gončarova, na zámku Duchcov v pátek 10. června od 10 do 11 hodin. 

Související

Hasiči

V Duchcově praskla vana na tavení skla, zásah hasičů potrvá dva dny

V Duchcově na Teplicku dnes zasahovalo 40 hasičů u prasklé vany na tavení skla ve sklárně Vitrablok v Bílinské ulici. Zhruba 250 tun skla vyteklo do sběrné jímky. Hasiči taveninu ochlazují, aby se nerozšířila dál a nic nezapálila. Nehodu mají pod kontrolou, zasahovat tam budou minimálně do úterý. Na místě je jedna jednotka, řekl večer ČTK operační důstojník krajských hasičů.
Giacomo Casanova

Legendární Casanova nebyl jen svůdník a špion. Co měl společného s Českem?

Jméno Casanova se zapsalo do kolektivní paměti lidstva tak silně, že je synonymem pro svůdníka, kterému každý rozumí, ale málokdo tuší o koho se ve skutečnosti jednalo nebo dokonce neví, že jde o skutečnou historickou osobnost. Navíc Casanovův osud byl nerozlučitelně spjat s českými zeměmi, především se zámkem Duchcov.

Více souvisejících

Duchcov Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy