Harry Potter se vrací do divadla, na stránky knih i do kina

Londýn - Harry Potter se v Londýně vrací na prkna, která znamenají svět. Knižně vychází jeho další dobrodružství a do kin se na podzim chystá nový příběh z potterovského světa.

Tuto sobotu má v londýnském divadle Palace Theatre premiéru divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě. První série 175.000 vstupenek se loni vyprodala během osmi hodin, ale jak uvedla agentura DPA, zájemci o lístky dostanou další šanci. Pořadatelé příští čtvrtek 4. srpna nabídnou do prodeje dalších 250.000 vstupenek na dvoudílné pětihodinové představení.

Děj hry se odehrává 19 let poté, co románový příběh Harryho Pottera skončil. Představení u britských a amerických kritiků sklidilo vesměs pochvalné recenze.

Scénář hry vyjde 31. července, tedy na fiktivní 36. narozeniny Harryho Pottera, v USA, Velké Británii a v Kanadě i knižně. Tamní knihkupectví chystají na sobotní půlnoc slavnostní zahájení prodeje.

"Vypadá to, že (autorka knih o Harrym Potterovi J.K.) Rowlingová si odpočinula a teď se ve velkém stylu vrací zpátky do Potterova světa," řekl Andrew Simse (27), spoluzakladatele fanouškovské stránky Hypable. "Z těch, kdo četli knížku jako děti nebo dospívající, jsou teď dvacátníci a třicátníci. Všichni jsme vyrostli s Harrym a nynější slavnostní zahájení prodeje knihy nás budou vracet do dětství," dodal.

V Česku získalo práva k vydání nakladatelství Albatros, které chystá na podzim český překlad.

Scénář prokletého dítěte se popisuje jako osmý příběh Harryho Pottera a je v americkém knižním žebříčku knihou s největším počtem předběžných objednávek od roku 2007. Již sedmatřicetiletý Harry a jeho žena Ginny mají v příběhu syna Albuse, který se chystá studovat v Bradavicích. Potomka Scorpiuse má Harryho někdejší násilnický rival Draco.

Letos v listopadu také míří na stříbrné plátno snímek Fantastická zvířata a kde je najít natočený podle stejnojmenné knihy Rowlingové. Česká premiéra filmu je 17. listopadu, v USA a v Británii o den později.

Související

Michael Gambon

Zemřel představitel Albuse Brumbála. Michael Gambon se dožil 82 let

Ve věku 82 let zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, který se proslavil mimo jiné jako představitel Albuse Brumbála z filmů o Harrym Potterovi. Uvedla to televize BBC s odkazem na rodinu. Slavný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici obklopen svými blízkými. 

Více souvisejících

Harry Potter Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) Divadla

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy