Divadlo Polárka podpoří handicapované festivalem

Brno – Brněnské divadlo pro děti a mládež pořádá malý festival, kterým se zapojí do celorepublikové akce Týden pro inkluzi. Kromě domovského souboru zde vystoupí i divadla pro handicapované herce.

Cílem Týdne pro inkluzi, kterou pořádá sdružení Rytmus, o.p.s je podpořit integraci osob s handicapem do většinové společnosti a překonávat informační i praktické bariéry, které jsou nedílnou součástí lidí s postižením. Do celorepublikové akce se zapojí i brněnské Divadlo Polárka.

Divadlo Aldente zahájí festival komponovaným večerem s názvem Být či nebýt SPOLU?. Hlavním bodem večera bude panelová dikuze s dětmi ve věku deseti až čtrnácti let, které mají osobní zkušenost s inkluzivním vzděláváním. Chystá se i vernisáž interaktivní výstavy ve foyer divadla a krátké divadelní představení.

„Vedle názorů odborníků, které v naší diskuzi zazní prostřednictvím videoprojekce, bychom měli naslouchat i hlasům dětí, jichž se problém inkluze týká především." vysvětluje vedoucí Divadla Aldente Jitka Vrbková.

Festival bude pokračovat storytellingovou inscenací pro tři herce na invalidním vozíku a jednoho osobního asistenta. Představení Příběhy přes bariéry se skládá s osobním příběhu handicapovaných herců, kteří je podávají s nadhledem a humorem.

„Příběhy střídají žánry i napětí. Současně je povznášející slyšet člověka se závažným druhem handicapu, který si dovede dělat legraci z každodenních situací - třeba když jej manželka pošle zbavit se pavouka, na kterého nemá šanci dosáhnout ani teleskopickým koštětem." říká režisér inscenace Matěj Záhořík.

Příspěvkem domovského Divadla Polárka do programu festivalu bude inscenace Bratři Lví srdce. Příběh o dvou bratrech, z nichž jeden je upoután na lůžko, napsala Astrid Lindgrenová. Po představení o vzájemném vztahu a obětavosti bratrů následuje worskhop pro děti, který jim má přiblížit způsob života handicapovaných lidí.

Festival zakončí inscenace Maminko, jsi důležitá jako šraňky v tunelu!, kterou Divadlo Aldente vytvořilo na základě textů dětí i dospělých s Downovým syndromem. Ve spoupráci s ateliérem Divadla a výchovy brněnské JAMU vzniklo představení, jehož hlavními aktéry jsou právě herci s tímto syndromem. Diváci si při sledování mohou klást otázku, zda je handicap vždy jen handicapem a kde jsou skutečné lidské hodnoty.

„O tom má vlastně vypovídat celý náš festival - že postižení nemá a nemusí člověka vyčleňovat ze společnosti, bránit mu v nejrůznějších aktivitách a radostech - třeba hraní divadla", dodává umělecký šéf Divadla Polárka Jan Cimr v tiskové zprávě.

Festival se koná ve dnech 20. – 23. října 2016 v Divadle Polárka.

Související

Více souvisejících

Divadlo Polárka Divadla

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy