Bohové roní slzy v ostravském divadle Jiřího Myrona

Ostrava - Posledním příspěvkem k projektu Shakespeare Ostrava 2016 je learovská variace britského dramatika Dennise Kellyho nazvaná Bohové roní slzy. Odehraje se 22. prosince v Divadle Jiřího Myrona.

Drama Bohové roní slzy pochází z roku 2009 a poprvé ji o rok později uvedla Royal Shakespeare Company v Hampstead Theatre v Londýně s Jeremym Ironsem v hlavní roli.

Krátce na to se text dočkal překladu Dany Hábové a byl ještě téhož roku představen i v České republice formou scénické skici Viktorie Čermákové. Autor hry Dennis Kelly je jedním z nejpopulárnějších současných britských dramatikůa za inscenaci jeho textu Rituální vražda Gorge Mastromase obdržel režisér Adam Svozil Cenu Marka Ravenhilla za rok 2015. 

V inscenaci Kelly přenáší generační konflikt do prostředí moderní rodinné firmy, a po vzoru Shakespeara rozehrává obraz vedoucí k všeobecné apokalypse.

"Důvod, proč jsem vlastně napsal hru Bohové roní slzy, je, že když jsem napsal Lásku a peníze, chtěl jsem psát o lidech, co mají peníze a moc. Hra Láska a peníze vypovídá o tom, jak peníze a tato doba ovlivňují obyčejné lidi, jako jsem já nebo vy, spíš než ty, co je mají," říká v rozhovoru pro agenturu DILIA Dennis Kelly.

„Bohové roní slzy je hra o lidech, kteří mají moc a peníze, a o způsobu, jak tyto dvě věci využívají ve svůj prospěch," dodává.

Scénické čtení hry Bohové roní slzy se koná 22. prosince v 17 hodin v novém prostoru Divadla Jiřího Myrona.

Související

Více souvisejících

Divadlo Jiřího Myrona Divadla

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy