Národní divadlo moravskoslezské uvede muzikálovou verzi Romea a Julie s písňovými texty od Nohavici

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské zažije světovou premiéru muzikálu podle nejslavnější tragédie všech dob. Na muzikálové verzi Romea a Julie se podílel také Jaromír Nohavica, který je autorem písňových textů.

Muzikálovou verzi nejslavnější tragédie Williama Shakespeara vytvořil hvězdný ostravský tým Boris Urbánek a Jaromír Nohavica, kteří již vytvořili hudbu a písně pro výpravný muzikál na ledě, jenž měl v Ostravě premiéru před patnácti lety.

"Příběh Romea a Julie mě po celá ta léta nepřestával fascinovat. Toužil jsem po tom, aby se náš muzikál mohl vrátit, nejlépe do divadla. Jenže to samozřejmě znamená, že se musíme na celý příběh podívat znovu a upravit ho tak, aby odpovídal divadelnímu rytmu. Musí vzniknout vlastně zcela nový muzikál. Když ta příležitost přišla, zeptal jsem se sám sebe: ‚Máme na to chuť a odvahu? OK. Jdeme do toho!‘ Divák by ale přitom neměl mít pocit, že jsme ho připravili o písně, které jsme s Jaromírem napsali už před lety,” poznamenal hudební skladatel Boris Urbánek, duchovní otec nové podoby, která právě vzniká pro Národní divadlo moravskoslezské.

Ke spolupráci přizval režiséra a scénografa Šimona Cabana. Ten se na strukturu díla podíval zcela novýma očima. „Všichni ten příběh dobře známe. Někdy máme pocit, že ho ani nemusíme příliš podrobně vyprávět, ale právě proto a přesto jsou v něm momenty, kdy by si měl člověk uvědomit, co má renesanční člověk společného s tím současným. Doba je rychlá, uvažuje v jiných kódech a parametrech, ale ta čistota vztahu Romea a Julie a jejich společné setkání – ty jsou ryzí a prožil je každý z nás. V muzikálu samozřejmě máme nějaká pravidla, která někdy fungují téměř jako přírodní zákony. Struktura muzikálového díla je proto mnohem rafinovanější, jednotlivá témata se objevují, připomínají hlavní hrdiny či důležité situace i mimo proud vlastních písní. To všechno jsme museli do nové podoby vetknout tak, aby to diváka mělo zkrátka šanci zaujmout,” dodává k nové podobě libreta režisér Šimon Caban v tiskové zprávě.

V muzikálu bude ve velké míře použitý i text hry Williama Shakespeara v překladu Jiřího Joska, který s Národním divadlem moravskoslezským spolupracoval již na předchozí shakespearovské látce, muzikálu Kiss Me, Kate (Kačenko, pusu!). Ten vycházel z jiné veleúspěšné Shakespearovy hry Zkrocení zlé ženy. Titul Romeo a Julie je jednou z nejoblíbenějších her vůbec. Proč?

„Myslím, že je to skryté v tom komplexním principu hry. Ústřední konflikt se v různých rovinách projevuje také jako střet mladých a starých, citu a rozumu, neodvratného osudu a svobodné volby, vrcholí poznáním o lidské nepoučitelnosti, jíž se v nerovném boji může vzepřít pouze milostný cit dvou mladých lidí jako hodnota ze všech nejvyšší,” říká o hře Williama Shakespeara jeden nejzasvěcenějších, překladatel Jiří Josek.

Docela pevnou tradicí se stává spolupráce Národního divadla moravskoslezského s Jaromírem Nohavicou. Muzikál Romeo a Julie, poselství lásky přináší zbrusu novou píseň, která nikdy před tím a v žádné jiné podobě v muzikálu nezazněla. Ostravské pojetí velkého romantického příběhu si vetklo do svého názvu Poselství lásky.

„Příběh, v němž jsou vedle sebe přítomny nenávist, smrt a smíření, je příběhem nejen divadelním, ale zcela všudypřítomným. Avšak, a bývá to tak nakonec i v životě, nade vším nakonec zvítězí čistá a obyčejná láska, která v nás přetrvá. A to je také poselstvím celého muzikálu,“ dodává dramaturg Patrick Fridrichovský.

V hlavních rolích se pod taktovkou Jakuba Žídka představí Radek Melša / Adam Živnůstka (Romeo), Patricia Janečková / Martina Šnytová (Julie), Lenka Bartolšicová / Jarmila Hašková (Chůva), Lukáš Adam / Ivan Dejmal (Mercuzio), Jiří Mach / Tomáš Savka (Tybalt), Juraj Čiernik / Josef Škarka (Benvolio), Hana Fialová / Michaela Horká (Capuletová) a další.

Světová premiéra divadelní podoby díla se uskuteční 7. prosince 2017 v Divadle Jiřího Myrona.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) William Shakespeare Jaromír Nohavica kultura Divadla muzikál Divadlo Jiřího Myrona

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy