Muzikál o geniálním umělci bude mít evropskou premiéru v Brně

Brno – Městské divadlo Brno nezahálí a jde s dobou. Během tří měsíců uvádí hned tři nejen české, ale evropské premiéry. Po činohrách Zamilovaný Shakespeare a Ryba potmě nyní představuje životopisný muzikál o legendárním komikovi.

Městské divadlo Brno uvede životopisný muzikál o slavném komikovi, a to jako první divadlo v Evropě. Legenda filmového plátna, Charlie Chaplin, má na kontě na devadesát filmů, k nimž často napsal i scénář, sám je režíroval a objevil se v hlavní roli. V době zvukového filmu k nim nadto skládal i vlastní hudbu. Chaplin byl prototyp renesanční osobnosti, géniem, který ovlivnil další generace umělců.

Psali jsme: Městské divadlo Brno zveřejnilo obsazení připravovaného muzikálu o Chaplinovi  

Životní příběhy reálných osob jsou oblíbeným tématem pro autory muzikálů. Městské divadlo Brno několik takových v minulosti uvedlo. Jedním z nejpodařenějších byl například německý muzikál Mozart!. V současné době má na repertoáru muzikál Vrabčák a anděl o dvou nezapomenutelných ženách Marlene Dietrich a Edith Piaf.

Pianista a zpěvák Christopher Curtis a Thomas Meehan (autor libreta k muzikálům Producenti, Mladý Frankenstein nebo Rocky) se rozhodli stejně a jako inspirační zdroj pro svůj nový muzikál zvolili právě vzrušující životní příběh Charlieho Chaplina. Muzikál Chaplin měl světovou premiéru v roce 2006 v New Yorku a na Broadway se se změnami dostal v roce 2012, kde zaznamenal kolem sto padesáti repríz. Nyní se dostává i na české jeviště.

Psali jsme: 10 divadelních premiér v roce 2017, které si nesmíte nechat ujít  

Muzikál představuje složitou osobnost geniálního Chaplina z několika perspektiv. Je zde ztvárněn ve třech životních etapách – jako dítě s problematickým vztahem k oběma rodičům, jako mladý muž v neproduktivnější fázi života a nakonec jako stárnoucí umělec. Postava je rozdělena mezi dva dospělé herce a jednu dětskou roli.

České premiéry se v Městském divadle Brno ujal režisér Stanislav Moša, který také společně se Zuzanou Čtveráčkovou dílo přeložil.  V hlavních rolích se objeví Daniel Rymeš a Marco Salvadori.

Premiéra se koná 21. ledna 2017 na Hudební scéně Městského divadla Brno.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Charlie Chaplin muzikál

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy