Spolek Kašpar připravuje remake slavné semaforské klasiky

Praha – “Vyvěste fangle na tingl-tangle…” Slavnou píseň z klasiky Divadla Semafor nyní uslyšíme z prken Divadla v Celetné. Spolek Kašpar připravuje remake legendární isncenace Jonáš a tingl-tangl v režii Jakuba Špalka.

Jonáš a tingl-tangl se stal legendární inscenací z několika důvodů. Pro Divadlo Semafor byla výjimečným mezníkem, protože vznikala po ochodu Waldemara Matušky, Evy Pilarové a Karla Štědrého ze soubor na konci sezóny 1961/62. Kvůli nelehké situaci jakési “veřejně sledované krize”, kterou umocňoval fakt, že soubor putoval po Praze a neměl stálého zřizovatele, existenční nejistota přiměla jmenované populární osobnosti soubor opustit.

Situaci po odchodu interpretačních jistot souboru přiměla autorskou dvojici Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra k riskantnímu pokusu a rozhodli se stát i dvojicí hereckou. Poprvé spolu vystoupili na jevišti právě v inscenaci Jonáš a tingl-tangl, v němž se “vyznali z lásky ke kabaretům, music hallům a tingl—tanglům…”, jak se praví v textu hry.

Pražský Spolek Kašpar se nyní rozhodl vytvořit remake této významné inscenace. „Na počátku rozhodnutí zkoušet hru Jonáš a tingl-tangl byly (v mém případě) zcela sobecké důvody. Elpíčka divadla Semafor z konce šedesátých let byly u nás doma značně odřené, hláška „já jsem Zabiják, já jsem tady za divadlo“ byla velmi oblíbená a s jejich písničkami jsem se probroukal raným mládím. A nyní jsem si stále častěji uvědomoval, že o tom vlastně moc nevím. Zároveň jsem myslel na to, že aktivní pamětníci – protagonisté jsou stále tady a je možné se s nimi sejít na „výzvědy“. A smělá myšlenka byla na světě,“ říká Jakub Špalek, režisér inscenace a principál Spolku Kašpar.

Premiéra inscenace Jonáš a tingl-tangl se koná 20. ledna 2017 v Divadle v Celetné. V titulní roli Jonáše uvidíme Petra Lněničku.

Související

Divadlo, ilustrační foto

Rány v srdci. Kašpar chystá inscenaci plnou černého humoru

Praha – Tracy Letts patří v Americe k nejznámějším a nejoceňovanějším dramatikům. V České republice však jeho jméno pozná pouze hrstka lidí. Divadelní spolek Kašpar se pokusí tohoto předního autora současnosti představit širší veřejnosti a uvede jeho hru Srpen v zemi indiánů v režii herce Pavla Lagnera.

Více souvisejících

Divadlo v Celetné divadlo Spolek Kašpar Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy