Merde! Miroslav Donutil se vrací na Provázek v nejskandálnější hře v dějinách divadla

REPORTÁŽ: Divadlo Husa na provázku na dnešní tiskové konferenci představilo svoji novou inscenaci, která bude mít premiéru již tento pátek. Jednu z nejskandálnějších her v dějinách divadla, Ubu králem, uvede Provázek v režii Vladimíra Morávka a s Miroslavem Donutilem v titulní roli.

Divadlo Husa na provázku pokračuje s dramaturgickým programem sezóny 2016/2017 s názvem O naší současné krizi a Jak z toho ven, jehož první část tvořila opereta Včera jsme to spustili a druhou inscenace Tango macabre. Třetí částí programu je právě nejnovější provázkovská inscenace s názvem Ubu králem: Svoboda!, kterou divadlo uvádí v režii Vladimíra Morávka.

Hra Král Ubu francouzského dramatika Alfreda Jarryho je považována za jednu z nejskandálnějších her v dějinách světového divadla. Světovou premiéru měla v pařížském divadle L´Ouevre v roce 1896, kde vzbudila pohoršení publika, které se téměř půl hodiny bouřilo a snažilo se představení vypískat. Přesto se hra stala vůbec nejvlivnějším avantgardním dramatem historie a její autor se dnes považuje za praotce surrealismu, absurdního divadla a avantgardy.

Alfred Jarry napsal v roce 1888 komedii pro loutkové divadlo s názvem Poláci, v níž se inspiroval svým podivínským profesorem fyziky a vytvořil z něj postavu P.H., který se stane králem Polska. O několik let později hru přečetl poprvé přátelům v Paříži a tehdy se zrodila postava otce Ubu. Jarry v grotesce o vzestupu a pádu pokrytce a egoisty shromáždil „veškerou směšnost světa“. Otec Ubu je totiž schopen všeho, aby dosáhl svého, vraždí nepřátele a podplácí poddané.

V postavě Otce Ubu se v historii divadelnictví vždy odráželi diktátoři, o její nadčasovosti není pochyb. Právem je mimořádně populární v zemích třetího světa. Do Čech hru přivezl Jiří Voskovec, který ji viděl v Paříži, a v roce 1928 ji uvedlo Osvobozené divadlo s Janem Werichem v titulní roli. V Brně byla hra inscenovaná v roce 1987 souborem Večerní Brno. V Huse na provázku ji chtěl uvést Peter Scherhaufer už v osmdesátých letech s Miroslavem Donutilem jako otcem Ubu. Tenkrát k tomu nakonec nedošlo, Donutil se však v této roli objeví nyní pod vedením režiséra Vladimíra Morávka.

Morávek prý se svým týmem při zkoušení hodně filosofoval na téma Evropa dnes a zítra, co se stane atd. Jeho Ubu je především o svobodě a participaci na lži. Přestože je hra velmi aktuální, nenaráží otevřeně na českou společnost. Morávek se snažil zůstat v obecnější rovině, a ponechat tak prostor představivosti diváka.  V inscenaci se sice objeví mnoho mladých herců, oporou však jsou pro Morávka především dva hlavní protagonisté. Vedle Miroslava Donutila se zde totiž představí dlouholetá členka souboru DHNP Ivana Hloužková, která ztvární Matku Ubu.

Podle Miroslava Donutila je hlavním poselstvím inscenace myšlenka, že za určitých okolností se kdokoli může dostat k moci. Hra je tedy vysoce aktuální a herec ocenil jak dramaturgický výběr, tak především spolupráci s režisérem Morávkem. „Jsem vděčný za každou vteřinu, kterou můžu strávit tady,“ řekl Donutil.

Kromě Miroslava Donutila a Ivany Hloužkové v inscenaci uvidíme Milana Holendu, Martina Donutila, Simonu Zmrzlou, Nicole Maláčovou a další.

Premiéry Ubu králem: Svoboda! se uskuteční 24. a 25. února 2017 v Divadle Husa na provázku v Brně.

 

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.

Více souvisejících

Divadlo Husa na provázku Vladimír Morávek Miroslav Donutil Brno Divadla

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy