Láska, nenávist a absint. Moravské divadlo Olomouc uvede hru o prokletých básnících

Olomouc – Vztah prokletých básníků Paula Verlaine a Arthura Rimbauda přiblíží nová inscenace Moravského divadla Olomouc. Hru o přátelství, lásce i nenávisti napsal dramatik Christopher Hampton ve svých dvaceti letech a drama se dočkalo slavného filmového zpracování Agnieszky Holland s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Činohra MDO ji uvede v režii Petra Štindla.

Hra Úplné zatmění uznávaného britského dramatika Christophera Hamptona zachycuje přátelství, lásku i nenávist mezi prokletými básníky Paulem Verlainem a Arthurem Rimbaudem. Držitel řady ocenění včetně Oscara a Ceny britské filmové a televizní akademie hru napsal ve svých dvaceti letech. K příběhu jej inspiroval jeho pobyt v Paříži, kde na něj silně zapůsobila Rimbaudova poezie a myšlení.

Úplné zatmění mělo světovou premiéru v roce 1968 v londýnském Royal Court Theatre. V roce 1995 hru zfilmovala polská režisérka a absolventka pražské FAMU Agniezska Holland a do role Rimbauda obsadila Leonarda DiCapria.

„Naše verze se samozřejmě od filmu výrazně odlišuje, přece jen jsme na divadle a používáme jiné prostředky. Hra je založena na reálných postavách a reálných situacích, ale divák, který jména Verlaine a Rimbaud dobře nezná, nebude o nic ochuzený. Zjistí, že to byly fascinující osobnosti a zažije průběh jejich vztahu, který oba ovlivnil do konce života. Byl to vztah nečekaný a pro společnost nepochopitelný,“ uvedl režisér Petr Štindl, který s Moravském divadle uvedl v roce 2006 komedii Ephraima Kishona Oddací list.

Inscenátoři se rozhodli neakcentovat téma homosexuálního vztahu. Režisér Štindl totiž považuje v divadle za zajímavější náznak než explicitu. „Úplné zatmění je příběhem o lásce, v němž Rimbaud vystupuje jako anděl i Mefisto zároveň. Přestože na mnohé působil jako drzý fracek, pro Verlaina byl přitažlivý a uchvátil jej. Zdůrazňujeme téma svobody, práva na sebevyjádření, možnosti dělat to, co člověk cítí i za cenu odsouzení ze strany společnosti,“ přiblížil režisér v tiskové zprávě.

V olomoucké inscenaci se představí Petr Kubes jako Verlaine a Vojtěch Lipina jako Arthur Rimbaud. Herci se ještě před začátkem zkoušet museli poctivě připravovat a nastudovat si o svých reálných postavách řadu textů.

„Znal jsem již dříve básně obou autorů a mám rád knihu Život Rimbaudův, jejímž autorem je Pierre Petitfils. Nabízí zajímavý a čtivý výlet do světa prokletých básníků. Úplné zatmění je příběhem o lásce jako veličině tak silné, že nezáleží na pohlaví zamilovaných. Zachycuje těžkou dobu, v níž museli Verlaine a Rimbaud svůj vztah skrývat, a ukazuje, že krásné věci se mohou zrodit i z bolesti a zoufalství,“ vysvětluje Petr Kubes. „Tato hra není historickou replikou. Důležité je téma touhy po svobodě a jedince proti konvencím. Rimbaud usiloval o hledání pravdivosti života a univerzálního prožitku,“ doplnil Lipina.

V roli Verlainovy manželky Mathildy se představí Vladimíra Včelná, podle které Mathilda miluje svého muže, přestože k ní je hrubý a násilný i v pokročilém stádiu těhotenství. V dalších rolích uvidíme Ivanu Plíhalovou jako Mathildinu matku Antoinettu nebo Jaroslava Krejčího v roli otce.

Scénu v podobě skleníku nebo oranžerie s palmami a sochami pro inscenaci vytvořil výtvarník Petr B. Novák, jenž se nechal inspirovat zelenou barvou absintu, který prokletí básníci požívali. Podle režiséra scéna připomíná pomyslnou bublinu, v níž jsou oba básníci uzavření. Kostýmy jsou dílem Lucie Halgašové.

Premiéra Úplného zatmění se koná v pátek 17. března v 19 hodin v Moravském divadle Olomouc.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) Vojtěch Lipina (herec) Petr Kubes (herec) Divadla olomouc

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

Počasí: V Česku dnes hrozí bouřky. Problém může nastat na horách

V Česku by dnes mohly udeřit bouřky, jejich výskyt je však pro tuto chvíli zatížen velkou nejistotou, konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli dopoledne. Nebude tak ještě vydána první letošní výstraha před bouřkami. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy