Britského autora nadchla česká premiéra jeho hry v Divadle Na Fidlovačce

Praha – Britský spisovatel Dermot Canavan v minulém týdnu navštívil českou premiéru své hry v Divadle Na Fidlovačce. Inscenace Třetí prst na levé ruce s Ivou Pazderkovou a Martinou Randovou nadchla autora i publikum.

Divadlo Na Fidlovačce uvedlo minulý týden hru Třetí prst na levé ruce britského autora Dermota Canavana, který se na českou premiéru své hry přijel podívat. Inscenace v režii Martin Vokouna s Ivou Pazderkovou a Martinou Randovou v hlavních rolích nadchla publikum i spisovatele a aplaus ve stoje neměl konce.

Britský herec a spisovatel Dermot Canavan byl z české premiéry své hry nadšený. Autor měl už zpočátku velkou radost, že si jeho hru pražské divadlo vybralo. „Představení mě dojalo natolik, že nedokážu ani slovy popsat své pocity. Tým Divadla Na Fidlovačce přečetl moji hru neuvěřitelně citlivě - v této inscenaci se objevují detaily, které v textu ani nejsou, ale opravdu se tak odehrály. Říkal jsem si v hledišti: Jak tohle všechno vědí? Je to nepopsatelný zážitek,“ řekl podle tiskové zprávy Dermot Canavan bezprostředně po premiéře.

Třetí prst na levé ruce pojednává o dvou sestrách, které se setkávají nad krabicí fotografií z dětství a znovu prožívají dávno zapomenuté vzpomínky. Hořkosladké drama postupně rozkrývá komplikovaný vztah sester s jejich autoritativním otcem, citlivé období s milovanou maminkou, a také proč se sestry, které si v minulosti byly velmi blízké, najednou odcizily.

Vzpomínky hlavních hrdinek, které v pražské inscenaci ztvárnily Iva Pazderková a Martina Randová, jsou sice bolestné, přesto je však neopouští jejich svérázný smysl pro humor. Navíc mají jedno společné – lásku k tanci, který jim dává svobodu.

„Jsem rád, že se podařilo splnit to, co jsme si s celým týmem na začátku zkoušení vytyčili jako cíl – naplnit vynikající hru Dermota Canavana humorem, odlehčením i vážnými situacemi. Hra totiž zrcadlí život takový, jaký je – v zábavných i vážných momentech. Reakce premiérového publika a zejména samotného autora, který byl přítomen, mě potěšila a uklidnila v tom, že se nám tohoto cíle snad podařilo dosáhnout. Autor nám po premiéře řekl, že naše inscenace je velkou poctou jeho sestrám, o kterých svou hru napsal – co víc bychom si s oběma herečkami i celým týmem mohli přát jako ocenění naší práce?“ komentuje premiéru režisér Martin Vokoun.

Inscenace Třetí prst na levé ruce měla premiéru 16. března 2017. Diváci si již nyní mohou kupovat vstupenky na další reprízy v březnu, dubnu a květnu.

Související

Více souvisejících

Divadlo Na Fidlovačce Iva Pazderková Martina Randová (herečka) Martin Vokoun (režisér) Divadla

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy