Husa na provázku uvede ságu o vzestupu a pádu bankovního impéria

Brno – Po nedávné premiéře skandální hry Alfreda Jarryho o králi Ubu s Miroslavem Donutilem v hlavní roli a pohádky na motivy příběhů o pejskovi a kočičce Josefa Čapka v úpravě Jiřího Jelínka se nyní Divadlo Husa na provázku chystá na další premiéru aktuální sezóny. Tou bude inscenace Dynastie (Lehmann brothers) v režii Michala Dočekala.

Divadlo Husa na provázku má za sebou premiéru skandální hry Alfreda Jarryho Ubu králem a pohádky O pejscích a kočičkách na motivy příběhů Josefa Čapka. Další inscenace, která bude mít premiéru příští týden, nese název Dynastie (Lehman brothers) a vychází z textu italského dramatika a režiséra Stefana Massiniho.

Rozsáhlý text Stefano Massini původně zamýšlel jako projekt pro scénické čtení. Studium klanu Lehmanů jej však inspirovalo k dalšímu psaní, a nakonec vznikla trilogie – Tři bratři, Otcové a synové a Nesmrtelný. „Autor popisuje budování a fungování kapitalistického systému, výseče ze života Lehmanů i Ameriky,“ vysvětluje překladatelka Irena Novotná v tiskové zprávě.

„Ten text mě okouzlil, v prvních chvílích jsem se zalekla počtu stránek, vzápětí jsem se hroutila z toho, jak zprostředkovat originál, především dynamiku, dechberoucí rytmus, náboj a průraznost sdělení. Vyprávění bez označení postav proudí totiž s rytmickou kadencí, jen místy přerušuje epický tok dialog nebo monolog,“ popisuje dál Novotná.

Epos o vzestupu a pádu bankovního impéria Lehman Brothers na Provázku zinscenuje režisér Michal Dočekal v české premiéře. V inscenaci uvidíme Adama Mašuru, Jana Kolaříka, Tomáše Milostného, Dalibora Buše, Milana Holendu, Martina Donutila a Terezu Marečkovou.

Premiéra inscenace Dynastie (Lehman brothers) se koná 3. května 2017 v Divadle Husa na provázku v Brně.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.

Více souvisejících

Divadlo Husa na provázku Lehman Brothers Michal Dočekal (režisér) Brno Divadla premiéry kultura

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy