Něco se muselo stát. Poslední premiérou HaDivadla v této sezóně bude adaptace novely Petry Hůlové

Brno – Poslední premiérou HaDivadla v této sezóně bude adaptace prózy Petry Hůlové Macocha. Inscenace vzniká v koprodukci s pražským Studiem Hrdinů v režii Kamily Polívkové.

Brněnské HaDivadlo zakončuje aktuální sebekritickou-sebereflexivní sezónu premiérou adaptace novely Petry Hůlové Macocha. Inscenace v režii Kamily Polívkové vzniká v koprodukci s pražským Studiem Hrdinů.

Macocha podle textu současné české spisovatelky Petry Hůlové (1979) hovoří o střetech západního (středo)evropského mezidobí každodennosti s krizí a neklidem světa mimo naše hranice kontinentu. Autorka v předloze vypráví o údělu moderní ženy v éře „dvoukariérového manželství“. Text stojí na hranicích banality (sama hrdina je zde spisovatelkou červené knihovny) a nadsazeného, racionálního módu.

V inscenaci v režii Kamily Polívkové, která je také autorkou dramatizace, se objeví pět hereček souboru HaDivadla – Táňa Malíková, Lucie Andělová, Simona Peková, Kamila Valůšková a Marie Ludvíková. Pětice hereček se stane jednotnou postavou ženy-vypravěčky, původně monologická próza Hůlové se tedy v inscenaci stane výpovědí zmnožených identit jednoho Já.

„Vzniká tu celé spektrum charakterů, respektive postav: autorka, matka, milenka, manželka a především žena-monstrum. Jde nám o zobrazení mentálních procesů odehrávajících se v hlavě jedné bytosti, která se cílevědomě propadá do propasti jenom proto, aby se nestala ,obětí‘ a poslušnou ,plnitelkou‘ tradičních (ženských) rolí,“  popisuje režisérka Kamila Polívková v tiskové zprávě.

Inscenace propojuje vyprávění s performerskou akcí, herečky většinu scénických efektů ovládají přímo ze scény. Jevištní podobu doplní živé projekce v duchu metody Live Cinema. Scénografie, kterou vytvořil český odborník na live-žánr Antonín Šilar, vytváří ke zpovědi postav zrcadlo jiného náhledu.

Diváci budou mít možnost zhodnotit dramaturgickou kolekci letošní sezóny, HaDivadlo totiž odehraje všechny inscenace s podtitulem My a oni v rámci Přehlídky Sezona mezi 9. a 13. červnem. Do konce června nastane poslední možnost vidět derniéru loňské „tragikomedie pro studiová divadla“ Dokonalost v režii Barbary Herz, a to 14. června.

Premiéra Macochy se koná 6. června 2017 v HaDivadle v Brně. Inscenace bude mít i pražskou premiéru, a to 9. září ve Studiu Hrdinů.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
HaDivadlo (foto: Jakub Holas)

Brněnští divadelníci jsou unavení ze změn, pomáhají si navzájem

Brněnská divadla sice nyní nemohou hrát pro veřejnost, zkoušky nových inscenací ale pokračují. Divadelníci se snaží dodržovat hygienická pravidla, a to i s ohledem na fakt, že v některých souborech se koronavirus objevil. Jsou unavení z neustálých změn, pomáhají si navzájem a přemýšlejí také o tom, jak pomoci společnosti.

Více souvisejících

HaDivadlo Studio Hrdinů Kamila Polívková (režisérka) kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy