Císař a Sissi navštíví Ostravu. Město slaví mimořádné výročí

Ostrava – Národní divadlo moravskoslezské pomůže Ostravě oslavit mimořádné výročí 750 let od první písemné zmínky kulturní akcí nazvanou Návštěva císaře v Ostravě aneb tentokrát přijde i Sissi!!! Chcete-li zažít kus historie na vlastní kůži, stačí se zítra přidat k průvodu městem pod vedením činoherního souboru divadla.

Statutární město Ostrava slaví mimořádné výročí 750 let od první písemné zmínky. Národní divadlo moravskoslezské k této příležitosti připravilo kulturní akci, která nese název Návštěva císaře v Ostravě aneb tentokrát přijde i Sissi!!!

Rakousko-uherský císař František Josef I. totiž poctil Ostravou svojí návštěvou hned dvakrát. Poprvé krátce 20. října 1880 a podruhé 28. června 1906, přičemž druhá návštěva proběhla s velkou pompou a dochovala se i fotodokumentace.

„Naším cílem však není tuto návštěvu historicky věrně rekonstruovat, nýbrž se jí nechat inspirovat a nabídnout Ostravanům možnost přenést se na jedno odpoledne do časů habsburské monarchie a pokusit se proměnit současnou Ostravu v Ostravu přelomu 19. a 20. století, Ostravu císařovny Sissi, která naše město sice nikdy nenavštívila, ale svou stopu v něm zanechala dodnes,“ uvádí dramaturgyně činohry Národního divadla moravskoslezského Sylvie Rubenová.

Císařovninou stopou je myšlena především kaplička sv. Alžběty, která stojí v Husově sadu. Nechali ji zde vystavět občané Ostravy na památku zavražděné a všemi milované císařovny. Císař a císařovna však ve městě zanechali stop více.

„Ulice vedoucí podél Husova sadu, dnes nesoucí název Českobratrská, se dříve nazývala Alžbětina, Jiráskovo náměstí (zvané též Kuří rynek) neslo název Kaiser Franz Josef Platz a Komenského sady byly až do roku 1919 nazývány sadem císaře Františka Josefa,“ vysvětluje dramaturgyně v tiskové zprávě.

Návštěvníci budou mít možnost prožít historii na vlastní kůži a společně s činoherním souborem Národního divadla moravskoslezského navštívil některá místa, která tehdy navštívil i František Josef I. Tentokrát však do Ostravy přijede i císařovna Sissi.

Inspirací pro tuto kulturní akci je kromě historické návštěvy také divadelní hra Viliama Klimáčka Sissi (Útěky Alžběty Rakouské), která bude v české premiéře uvedena 8. června v Divadle Jiřího Myrona. S hlavními protagonisty inscenace uměleckého šéfa činohry Petra Gábora se tak diváci mohou setkat o týden dřív v různých koutech ostravského centra.

Akce začne na hlavním nádraží, kde společně s Ateliérem pro děti a mládež při NDM návštěvníci přivítají Františka Josefa I. Poté se projedou s císařem historickou tramvají a oficiálně ho přivítají u katedrály Božského Spasitele z účasti Klubu českých velocipedistů v Hrabové a Operního studia NDM. Klub Atlantik se při této příležitosti promění ve vídeňsky laděnou kavárnu z přelomu století, kde se můžou zájemci zúčastnit soutěže o nejlepší vídeňský štrůdl.

„Krátce po šestnácté hodině se z kavárny Atlantik vydá průvod s císařem Františkem Josefem I. a jeho doprovodem do Husova sadu. Průvod se zastaví u kaple sv. Alžběty v Husově sadu, pak budeme očekávat příjezd arcivévodkyně Žofie z Jiráskova náměstí v doprovodu Klubu vojenské historie Ostrava a vydáme se směrem k Nové radnici na Prokešovo náměstí,“ doplňuje program manažerka mimořádných projektů NDM Andrea Dortová.

U Nové radnice se pak uskuteční oslavná salva vojáků a slavnostní předání dekretu velocipedistů k výročí založení jejich klubu. Nakonec se průvod přesune do Komenského sadu, kde asi o půl šesté celá akce vyvrcholí.

Akce Návštěva císaře v Ostravě aneb tentokrát přijde i Sissi se uskuteční 3. června od 15 hodin v centru města Ostravy.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) výročí císař František Josef I. císařovna Sissi Divadlo Jiřího Myrona kultura Divadla

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy