V novém muzikálu Městského divadla Brno se objeví Nataša Gollová i Thomas Alva Edison

REPORTÁŽ: Autorská trojice Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán letos opět připravila nový muzikál napsaný speciálně pro prostor Biskupského dvora. Komediální muzikál Brněnské kolo, v němž kromě brněnských pověstí vystupuje třeba i Nataša Gollová, bude mít premiéru již tento pátek.

Městské divadlo Brno stejně jako v předchozích letech pokračuje v tradici uvádění svých inscenací pod širým nebem v romantickém prostoru Biskupského dvora. Letošní novinkou bude muzikál Brněnské kolo, který má na svědomí osvědčená trojice autorů Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán. Tým pro „biskupák“ v minulých letech napsal muzikály Mendel aneb Vzpoura hrášků, Baron Trenck a Cyril a Metoděj.

V novém komediálním muzikálu hraje roli nejslavnější brněnská legenda o koláři Birkovi, který údajně během jediného dne dokázal porazit strom, vyrobit z něj kolo a dokutálet jej z Lednice až do Brna; objeví se v něm ale i další postavy spojené s Brnem, ať už je to Nataša Gollová či Babinský. Autoři však do příběhu vnesli legendu úplně novou – podle nich je totiž „brněnské kolo“ skrytým názvem pro tajemný stroj, který v Brně tajně zkonstruoval samotný Thomas Alva Edison na konci devatenáctého století.

Jak řekl spoluautor a režisér inscenace Stanislav Slovák na včerejší tiskové konferenci v Moravském zemském muzeu, prvotní myšlenka muzikálu vznikla už před čtyřmi nebo pěti lety. Původně chtěli autoři vytvořit koláž brněnských pověstí, postupně však vznikla spíše „komediální pohádka“. Další z autorů, Petr Štěpán, upozornil, že se Brněnským kolem snaží diváky více pobavit než poučit.

Autorem hudby k muzikálu je Karel Cón, který s týmem spolupracoval i na inscenacích Baron Trenck a Mendel aneb Vzpoura hrášků. Diváci se mohou těšit na deset hudebních čísel ve formě songů, které bude živě doprovázet devítičlenný orchestr. Dramaturg Miroslav Ondra hudbu označil za „muzikálovou s odskoky do jiných hudebních vod“. Stejně jako minulé tituly autorů i tento pracuje s nadsázkou a parodií, což se odrazí i v hudbě. Můžeme tedy očekávat „odskoky“ do dechovky nebo swingu; například zmíněná legenda o Birkovi se zde odehraje jako asi osmiminutová opera ve formě divadla na divadle.

Protože jedním z popudů k uvedení inscenace je dvousté výročí Moravského zemského muzea, v příběhu se objeví i sbírkové předměty této instituce. Uslyšíme například o Mendelových spisech, především ale o nejslavnějším exponátu MZM, Věstonické venuši, která hraje zásadní roli v celém příběhu.

V hlavních rolích uvidíme sourozence Alenu, Elenu a Jana Juráčkovi, dále Michala Isteníka, Ondřeje Studénku, Jakuba Uličníka, Zdeňka Junáka, Lukáše Janotu a další. Světová premiéra muzikálu Brněnské kolo se koná v pátek 16. června 2017 na Biskupském dvoře v Brně.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Stanislav Slovák (režisér) Petr Štěpán (herec) Michal Isteník (herec) - Ladislav Kolář (herec) Dušan Vitázek (herec) kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy