Švýcarské publikum již potřetí nadchli umělci z Městského divadla Brno

Brno - Režisér a ředitel Městského divadla Brno, Stanislav Moša, letos již potřetí připravoval představení pro švýcarské publikum. Na břehu jezera Walensee letos uvedl muzikál Horečka sobotní noci, který za půl roku uvidí i diváci v Brně.

První spolupráce Městského divadla Brno se švýcarským Walensee-Bühne proběhla v roce 2014, kdy soubory společně nastudovaly muzikál My Fair Lady. O rok později následoval monumentální Titanic a pro letošní léto režisér a ředitel Městského divadla Brno, Stanislav Moša, připravil příběh Tonyho Manera s hity Bee Gees, Horečka sobotní noci.

I letos Moša do Švýcarska přizval svůj osvědčený tým - kostýmy navrhla Andrea Kučerová, o hudební nastudování se postaral Tomáš Küfhaber, autorem scény je Němec Christoph Weyers a choreografii vytvořil Igor Barberić z Chorvatska. Inscenaci s několika úpravami budou mít možnost vidět i brněnští diváci - Městské divadlo Brno jej totiž uvede na své Hudební scéně v následující sezóně.

Inscenace vznikající pro letní scénu na břehu jezera Walensee totiž provázejí jistá specifika - scéna je otevřená a herci i kulisy musí často čelit nepříznivému počasí. Kostýmy tedy musely být ušity tak, aby pod nimi herci mohli mít neopreny. Scénu tentokrát tvoří 22 mohutných lodních kontejnerů, jejichž vnitřek je přeměněn v nejrůznější prostředí a interiéry, ve kterých se pohybuje hlavní hrdina Tony Manero - mladík, který se snaží zapomenout na svůj všední, ubíjejícíc život pomocí tance na místní diskotéce.

Horečku sobotní noci nejspíš většina zná ve filmovém provedení režiséra Johna Badhama s Johnem Travoltou v hlavní roli. Byla to teprve druhá Travoltova role, s níž v roce 1977 odstartoval svou hvězdnou kariéru. V květované košili, obtažených zvonáčích a vysokých botách odstartoval ikonickou rolí bravurního tanečník vlnu zájmu o disco a stal se idolem milionu lidí po celém světě.

Příběh provází hity britské skupiny Bee Gees jako Stayin´ Alive, Night Fever či How Deep Is Your Love, které jsou živé i dnes a jejich podání v orchestrálním nastudování je jistě atraktivním zážitkem.

Divadelní provedení Horečky se odehrálo poprvé až v roce 1998 v londýnském Palladium Theatre. Poté následovalo broadwayské uvedení s více než pěti stovkami repríz a nato se už rozpoutala celosvětová "horečka Horečky". Od roku 2000 se muzikál dostal do divadel v Argentině, Holandsku, Mexiku, Koreji, Španělsku a v roce 2004 proběhl i londýnský revival.

Švýcarské obecenstvo muzikál přijalo s nadšením i přes nepříznivé počasí, které bohužel provázelo premiérové uvedení ve středu 19. července. Diváci však sledovali představení i přes vytrvalý déšť, který se uklidnil až ve druhé polovině. Divácké nadšení se šíří dál, což dokazují i vyprodaná předstaní, ke kterým se už nyní musela přidávat dvě další. Ve švýcarském tsku o inscenaci zaznělo, že "lépe už to nejde". Soubor, složený ze švýcarských, rakouských, německých a italských herců budou muzikál reprízovat až do 26. srpna 2017, kdy proběhne derniéra.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) muzikál kultura Divadla Švýcarsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy