Sólistka opery Národního divadla Brno se připravuje na Rusalku pod širým nebem

Český Krumlov - Sólistka operního souboru Národního divadla Brno, Jana Šrejma Kačírková, se právě připravuje na vystoupení v "divadle s nejvyšším stropem na světě". Které to je, ptáte se? Přece Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, kde si Kačírková opět zazpívá pod širým nebem.

"Těším se na dobrodružství pod širým nebem," říká operní zpěvačka Jana Šrejma Kačírková, která letos vystoupí na jedinečné přírodní divadelní scéně s otáčivým hledištěm v nejvýše položené zahradě zámku Český Krumlov. Sólistka opery Národního divadla Brno se představí v titulní roli Rusalky ve stejnojmenné inscenaci slavné opery Antonína Dvořáka.

„Vystoupení pod širým nebem mají své kouzlo, ale také bývají velkým a mnohdy nečekaným dobrodružstvím," uvedla sopranistka, pro níž tato dobrodružství nejsou nic nového. Vystoupila například jako Violetta ve Verdiho opeře La traviata na hradě Špilberk v Brně, kde zpívala i během bouřky.

„Ve chvíli, kdy Violetta umírala, začalo pršet, když zemřela, lilo už jako z konve,“ vzpomíná pěvkyně. Nikdo z diváků však své sedadlo neopustil. „Lidé v prudkém dešti stáli a tleskali. I zcela promočení zůstali na svých místech. To je velké ocenění.“

V červenci vystoupila i ve svém rodném Vidově na koncertu při příležitosti 660. výročí založení obce. Počasí bylo opět nevyzpytatelné - pršet přestalo zhruba dvacet minut před zahájením koncertu, což značně ovlivnilo návtěvnost.

Držitelku dvou celostátních a tří jihočeských Thálií a její hosty, tenoristu Martina Šrejmu, zpěváka Adama Vojtěcha a houslistu Vítězslava Ochmana, doprovázené třicetičlenným orchestrem Virtuosi di Praga s dirigentem Oldřichem Vlčkem, přesto doprovázel standing ovation tisícovky nadšených posluchačů.

V podání Jany Šrejma Kačírkové zazněla ve Vidově i slavná árie Rusalky „Měsíčku na nebi hlubokém“. Tato velmi náročná skladba je pak v souvislosti s úskalími zpěvu pod otevřeným nebem důvodem toho, proč pěvkyně vystoupí v této roli pouze třikrát. „Kdybych ji zpívala častěji, mohla bych ohrozit svůj hlas," vysvětlila.

Partnerem Jany Šrejma Kačírkové bude před v roli prince Aleš Voráček. „S Alešem se známe velmi dobře, na jevišti je to můj častý partner a rozumíme si," těší se sopranistka na představení.

Počasí ovšem není jediným otazníkem, či dobrodružstvím, které přírodní představení před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově přináší. Účinkující například nevidí na dirigenta a hudbu slyší z reproduktorů. V divadle je to jiné. Dirigent je mezi scénou a publikem a lze se lépe orientovat. Někdy se zvuk nenese, jindy je dobře slyšet. Jsme zase u toho prázdninového dobrodružství, které taková vystoupení přinášejí. Proto je mám moc ráda. Sice se dost naběháme, ale Jiří Heřman připravil opravdu krásnou režii. Moc se těším," doplnila sopranistka.

Jana Šrejma Kačírková vystoupí v Rusalce v úterý 8., ve čtvrtek 10., a v sobotu 12. srpna na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Sopranistku bude možné slyšet na jihu Čech i v pátek 11. srpna. Konkrétně v Pištíně na Českobudějovicku, kde za účasti hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské zapěje českou národní hymnu při příležitosti slavnostního předávání cen jihočeská Vesnice roku 2017. Akce začíná ve 12 hodin ve Sportovně rekreačním areálu Pištín.

Související

Turandot, foto Petr Zikmund

RECENZE: Pucciniho Turandot - Scénický zázrak opery na otáčivém hledišti

RECENZE - Nad Českým Krumlovem se v ten den mračila obloha, občas se objevily krátké bouřky. Jako by to mělo být předznačení osudu otáčivého hlediště v Českém Krumlově. V sobotu 2. srpna se chystala premiéra největší jevištní realizace operního díla v tomto prostoru. Ale dřív, než se krátce zastavíme u dech beroucí inscenace, bude asi dobré alespoň v bodech připomenout kauzu: Otáčivé hlediště.
Otáčivé hlediště Český Krumlov

Další osud otáčivého hlediště v Českém Krumlově? Ministr kultury chce mluvit hlavně s občany

Český Krumlov - Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) si dnes v Českém Krumlově prohlédl při pracovní cestě zámek i otáčivé hlediště v zámecké zahradě. Jeho předchůdce ve funkci Ilja Šmíd (za ANO) chtěl, aby se otáčivé hlediště přesunulo ze zámecké zahrady do areálu bývalého zahradnictví. Naopak premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v červnu řekl, že by točna měla zůstat v zámecké zahradě

Více souvisejících

Otáčivé hlediště Český Krumlov Jana Šrejma Kačírková (operní zpěvačka) opera Rusalka kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 33 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy