Kostýmy muzikálu IAGO budou díly známé návrhářky

Muzikál Janka Ledeckého s názvem IAGO bude mít premiéru 21. září v Divadle Hybernia. Jistým unikátem této produkce však budou kostýmy. Jejich výroby se totiž ujala úspěšná česká návrhářka Beata Rajská. Minimálně těch dámských.

Beata Rajská je známá svou návrhářskou tvorbou a ženskostí svých modelů. Tuto ženskost se snaží zakomponovat i do kostýmů postav. Pracuje na šatech pro Dashu, která představuje postavu Bahiyi, a Aničku Slováčkovou, ta se ujme role Desdemony.

Kostýmy přitom Rajská s ostatními probírala přes videohovor. Hlavní slovo při výběru měl americký režisér Johnson. Diskuze trvala dvě a půl hodiny a na jejím konci se všichni shodli, jak by kostýmy měly vypadat.

Pro Rajskou to nebude nic jednoduchého, každá herečka má mít několik kostýmů. K tomu je třeba ušít kostýmy ostatních a také alternujících hereček. S tím počet kostýmů vzrostl a Rajská by měla vypracovat kostýmů více než sedmdesát. Není to přitom nic jednoduchého.

Mezi šitím kostýmů a běžných modelů jsou rozdíly. Rajská zapojila většinu své dílny, ovšem mají trochu problémy. „Zatímco v naší tvorbě převládají krejčovské finessy a fajnovosti, tady jde hlavně o pevnost a způsob převlékání. Na jevišti se často počítají minuty,“ vysvětlila.

Jednoduché není ani ucelit si koncepci kostýmů. „Například Bahiya je dívka z Orientu, která tíhne k evropské kultuře. Vzniká tak určitá směs, která se projevuje i v oblékání. K tomu je potřeba počítat i s kombinacemi materiálů,“ komentovala Rajská.

Dasha má roli Bahiyi or Janka Ledeckého slíbenou již několik let. „Bahiya je sice menší, ovšem výrazná role s úžasnou písní,“ myslí si Dasha. Do muzikálu šla hlavně proto, že chtěla spolupracovat s Jankem Ledeckým, protože ji baví jeho díla a jejich témata. Je prý také zvědavá na kostýmy. „Zárukou je Beata, nebude podle mě třeba řešit žádné připomínky,“ dodala.

Anička Slováčkové o své roli zatím ví jen to, co je známé z původní Shakespearovy hry Othello. Co Desdemonu čeká pod vedením Janka Ledeckého, si není jistá. V nejbližších dnech se však mají konat první zkoušky a to by Slováčkové mělo dát šanci, aby si vše ujasnila.

Už když roli přijímala, si Slováčková uvědomovala, že její postava nebude mít šťastný konec. „Vzala jsem roli s chutí i kvůli tomu, kolik mých kolegů a přátel už je obsazeno,“ řekla. Kdo bude autorkou kostýmů, ji silně překvapilo. „Beata byla pro mě překvapením. Máma od ní má nejedny šaty a vždy si je pochvalovala a nosila je s velkou úctou. Určitě jí do tvorby nebudu mluvit,“ prohlásila Slováčková a dodala, že se na Šaty od Rajské opravdu těší.

Na muzikálu spolupracuje Janek Ledecký s americkým režisérem Robertem Johansonem. V rolích Desdemony se budou se Slováčkovou střídat Lucie Černíková a Dominika Richterová. V Dashině roli budou alternovat Markéta Poulíčková a Monika Sommerová.

Související

Film

RECENZE: Cats jsou bizarním muzikálem, na který kritici cení zuby

Velkolepý muzikál od oscarového Toma Hoopera, režiséra Bídníků a Královy řeči, se potýká s eskapádou špatných produkčních rozhodnutí. Vynikající obsazení a slušné herecké a vokální výkony nedokážou zastřít absenci výraznějšího děje a podivnou práci s kamerou.
Tentokrát stráví velkou část filmu obě sestry pohromadě. A jako tým šlapou nejlépe.

RECENZE: Ledové království 2 jako velkolepá inspirativní fantasy i ledovec klišé

RECENZE – Frozen je světový fenomén. Nejvýdělečnější animák všech dob uhranul dětem i dospělým do takové míry, až ho za to půlka světa začala nenávidět. Penály, čepice, panenky a samozřejmě chytlavá odrhovačka Let It Go. Před Ledovým královstvím nebylo úniku. A když už začala „Frozenmánie“ opadávat, je tady pokračování.

Více souvisejících

muzikál divadlo Hybernia Anna Slováčková Beata Rajská (návrhářka)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy