Letní festival Moravského divadla Olomouc navštívilo přes tisíc diváků

Olomouc – Festival Moravské divadelní léto, kterým Moravské divadlo Olomouc navázalo na předchozí přehlídku Olomoucké divadelní prázdniny, v sobotu zakončilo představení Robin Hood. Festival si vysloužil přízeň počasí i diváků, kterých letos přišlo přes tisíc.

V sobotu 2. září zakončilo představení Robin Hood v areálu zámku Čechy pod Kosířem festival Moravské divadelní léto. Přehlídkou navázalo Moravské divadlo Olomouc na předchozí festival Olomoucké divadelní prázdniny, kterou divadlo pořádalo od rou 2010. Mezi tisícovkou diváků, kteří představení navštívily, byl také olomoucký primátor Antonín Staněk či náměstci hejtmana Olomouckého kraje František Jura a Jiří Zemánek.

„Tentokrát jsme se za diváky vypravili i mimo Olomouc, přičemž jedno představení jsme odehráli ve fortu v Křelově a na závěr se přesunuli do okouzlujícího zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. S radostí konstatuji, že celý festival byl nadmíru vyvedený. Všechna představení měla jedinečnou atmosféru a byla úžasně přijata naším publikem. Je to pro mě potvrzení, že jsme se vydali na správnou cestu. Myslím, že to ocenily i řecká bohyně Thálie a římská bohyně Fortuna, protože nám dopřály úžasné počasí bez jediné kapky deště,“ uvádí ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela v tiskové zprávě.

Hlavním tahákem festivalu, který odstartoval v pátek 25. srpna, byla inscenace Robin Hood, kterou olomoucká činohra uvedla na třech místech – v Křelově, areálu Korunní pevnůstky v Olomouci a v Čechách pod Kosířem. Diváky pobavila i dvojice komorních komedií. Vedle adaptace hry Woodyho Allena Central Park West v podání činohry Moravského divadla nabídl program i vystoupení bratislavského divadla La Komika s titulem Navždy, alebo nikdy.

„Myslím si, že první ročník festivalu byl pro nás neocenitelnou zkušeností, a to jak z hlediska organizace takové akce, tak i stran toho, že už víme, jak velký divácký zájem dokážou podobná představení vzbudit. Troufám si říct, že si to velmi užili i samotní herci, protože hrát pod hvězdnou oblohou v tak krásných prostorách je opravdu zážitek. Už teď přemýšlíme o příštím ročníku, který, doufám, bude divácky ještě úspěšnější než ten letošní,“ shrnul režisér inscenace Robin Hood a umělecký šéf činohry Moravského divadla Roman Vencl.

Související

Elena Gazdíková v operetě Vinobraní (foto: Jan Procházka)

Moravské divadlo Olomouc chystá slavnostní koncert k výročí republiky

Olomouc - Letošní rok je pro Českou, potažmo Československou republiku ve znamení hned několika kulatých výročí. K oslavám se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo koncert ke stému výročí vzniku Československé republiky. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň.

Více souvisejících

Moravské divadlo Olomouc (MDO) kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy