Druhý ročník mezinárodní divadelního festivalu Palm Off začíná už zítra

Praha - Již zítra zahájí inscenace Divadla pod Palmovkou Nora druhý ročník mezinárodního festivalu divadel střední Evropy Palm Off Fest. Širokému výběru představení vévodí nejskandálnější inscenace 21. století - Prokletí slavného chorvatského režiséra Olivera Frljiće z varšavského Teatru Powszechného.

Již zítra, 20. října, začne v Praze druhý ročník mezinárodního festivalu divadel střední Evropy Palm Off Fest. Přehlídku, která trvá do 31. října, zahájí domácí inscenace Nora. Kromě širokého výběru představení domácích i zahraničních jsou součástí programu i promítání dokumentů a workshopy.

„Velmi mne těší dosavadní zájem diváků o druhý ročník mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest 2017. Zdá se, že podobný kontakt s divadelní kulturou našich nejbližších sousedů pražské publikum postrádalo. Festivalový program nabízí to nejlepší a často také to nejaktuálnější, co lze na maďarských, polských, slovenských i českých scénách momentálně vidět. Krom divadla lze navštívit i bohatý doprovodný program, takže jsem si jistý, že si v něm vybere každý, koho zajímá střední Evropa,“ říká ředitel festivalu Michal Lang v tiskové zprávě.

Největším lákadlem programu je nepochybně kontroverzní inscenace Prokletí z varšavského Teatru Powszechného, která v neděli odstartuje zahraniční linii programu. Inscenace zkoumá nejen vztah polské společnosti ke katolické církvi, ale ptá se i po smyslu a účelnosti kritického a politického divadla v dnešním světě.

Diváci dále budou moci zhlédnout dramatizaci slavného deníku Anna Franková Nového divadla z Nitry v režii Šimona Spišáka, inscenaci Nejsme barbaři! z budapešťského Katona József Színház dotýkající se tématu uprchlictví, či představení Tenkrát v Bratislavě Slovenského komorního divadla z Martina zpracované na základě bestselleru Žo Langerové. Polský program doplní také Divadelník z lodžského Teatru Stefana Jaracza v režii oceňované Agnieszky Olsten.

Za českou stranu program doplní domácí inscenace F. X. Kalby Jak sbalit ženu 2.0 a z brněnského Divadla Husa na provázku přijede Dynastie v režii Michala Dočekala.

Po všech zahraničních inscenacích a Dynastii Husy na provázku proběhnou i moderované diskuze s tvůrci a významnými osobnostmi české spoelčenské scény. S dramaturgem Prokletí bude debatovat Jiří Pehe a Milan Znoj. Hostem diskuze po slovenském představení Anna Franková bude Karol Sidon.

"Debaty tvůrců s publikem byly součástí již prvního ročníku našeho festivalu – překvapilo nás, s jakým ohlasem se tehdy u diváků i divadelníků setkaly a jak často v nich zaznívala obecná společenská i politická témata té které země. Vzhledem k tomu, že vlastně všechny inscenace, které na letošní ročník zveme, se zabývají aktuálními politickými problémy naší části Evropy, rozhodli jsme se na festivalové diskuse pozvat dříve zmíněné osobnosti. Domníváme se totiž, že současné středoevropské divadlo představuje významný hlas komentující svět, v němž žijeme,“ dodává dramaturg festivalu Jan Jiřík.

Doprovodný program vznikl letos ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu a jeho projektem KineDok. „Během festivalu Palm Off Fest jsme pro diváky připravili čtyři filmy vždy s doprovodným programem. V sobotu to bude dvojice krátkých filmů z Maďarska Rozkaz je rozkaz a Oni, které nabízí stejné téma (počátek uprchlické vlny do Evropy ještě předtím, než se stala středobodem všech médií), ale zpracované zcela odlišnou formou. Na sobotní večer je připraven jeden z nejlepších českých dokumentů roku 2016, tragikomedie FC Roma o romském fotbalovém týmu, se kterým nikdo nechce hrát, díky čemuž málem kontumačně vyhrají ligu. Po projekci zůstaňte na diskusi s režisérem snímku Tomášem Bojarem. Nedělní den je věnován tanci a dětem. Film Královna ticha je mixem dokumentu a tanečních scén ala Bollywood. Navážeme tematicky workshopem bollywoodských tanců pro rodiny s dětmi, čímž celý doprovodný program zakončíme,“ doplňuje koordinátorka projektu KineDok Kristýna Genttnerová.

Související

PalmOFF - Diskuze Znoj a Pehe a herci Teatr Powszechny (foto: M.Skácel)

Druhý ročník Palm Off festu přilákal přes tisíc diváků

Praha - Koncem října Divadlo pod Palmovkou pořádalo druhý ročník festivalu středoevropského divadla Palm Off fest. Témata demokracie v post-komunistických zemích, uprchlictví, xenofobie i problémů současného divadla přilákala přes dvanáct set diváků.

Více souvisejících

festival Palm Off Fest Divadlo pod Palmovkou kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy