Festival Mezipatra přiveze autorskou queer inscenaci o matematickém géniovi

Praha - Autorská queer inscenace Kjell Theory chicagského souboru Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r) spojuje texty matematického génia Alana Turinga a hru Guillauma Apollinaira Prsy Tiresiovy, která má letos sté výročí. Díky festivalu Mezipatra mohou čeští diváci toto exkluzivní představení vidět.

Festival Mezipatra přiveze do prostorů Venuše ve Švehlovce exkluzivní představení inscenace Kjell Theory chicagského souboru Anatomical Thetres of Mixed Reality (ATOM-r). Mezinárodně oceňovaný soubor navazuje na tvorbu kultovní divadelní skupiny Goat Island a propojuje umění s novými technologiemi, experimentuje zejména s virtuální či rozšířenou realitou.

Jejich inscenace spojuje první surrealistickou hru Prsy Tiresiovy Guillauma Apollinaira z roku 1917 a texty Alana Turinga, který za druhé světové války rozluštil německý kód Enigma a v rodné Británii byl kvůli své homosexualitě odsouzen k chemické kastraci. Následkem toho mu narostla prsa, a to zrovna v době, kdy se uchýlil do značně tolerantnějšího Norska, aby tam pracoval na teorii morfogeneze. Tu nakonec pojmenoval podle svého norského milence: Kjell Theøry.

„Podařilo se nám přivézt do Prahy opravdu výjimečné představení, které nabízí nejen originální pohled na osud matematického génia Alana Turinga, ale i inovativní využití rozšířené reality jako uměleckého prostředku. Na diváky tak čekají například i prvky cornwallského májového průvodu a neopohanských rituálů plodnosti v poetické choreografii, která se stejně jako mýtický Tiresias pohybuje mezi světy i gendery,“ uvádí Ewan McLaren, programový ředitel divadla Alfred ve dvoře, které inscenaci do Česka přiváží.

Soubor ATOM-r založili v roce 2012 Judd Morrissey a Mark Jeffery, kteří již dříve spolupracovali ve skupině Goat Island Performance Group. Soubor se zabývá zkoumáním forenzní vědy, anatomie v 21. století prostřednictvím živé akce, jazyka a nových technologií. Kromě samotného představení Kjell Theøry povede v Praze také divadelní workshop zaměřený na propojení virtuální reality a pohybu za použití chytrých telefonů.

Představení Kjell Theory se uskuteční 7. listopadu 2017 ve Venuši ve Švehlovce. Vstupenky jsou v prodeji na portálu GoOut.

Související

Více souvisejících

divadlo Alfred ve dvoře Mezipatra kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy