Řešení je vzkříšení. Provázkovské oslavy padesátin pokračují dvěma festivaly a jednou premiérou

Brno - Divadlo Husa na provázku má letos padesáté narozeniny a právě listopad bude měsícem největších oslav. Již včera začal festival Řešení je vzkříšení, příští týden Provázek čeká další pfestival, tentokrát hudební a sportovní, který zakončí premiéra nové inscenace.

Již od včerejška probíhá v Divadle Husa na provázku velký festival Řešení je vzkříšení, který zrekapituluje nejslavnější provázkovské projekty za posledních čtrnáct let. Ode dneška do příštího úterka se postupně představí inscenace, které byly součástí pěti základních inscenačních projektů éry uměleckého šéfa Vladimíra Morávka.

Festival začal včera uvedením inscenace Kníže Myškin je idiot: Vzkříšení a pokračuje dnes představením Ze života hmyzu - Oh! Jaká podívaná!. V sobotu Provázek čekají Lásky jedné plavovlásky - Plavovlásky jedné lásky, po nichž bude následovat koncert provázkovské kapely Stones Beatles, v neděli Mein Švejk (Operetta. Komedie. Smrt) a v úterý  festival zakončí představení Ubu králem: Svoboda.

Festival je průřezem velkých projektů Divadla Husa na provázku v letech 2003-2017. Jsou to projekty Sto roků kobry, během kterého byly uvedeny adaptace románů Zločin a trest, Idiot, Běsi a Bratři Karamazovi. Inscenace se dočkaly ocenění a nominací. Na herecká ocenění roku 2003 a 2004 byli nominováni Petr Jeništa za Raskolnikova, Pavel Liška za Myškina, Eva Vrbková za Nastasju Filipovnu. Vše se odehrávalo mezi týmiž stěnami jedné scény Jana Štěpánka (nominace na cenu za Scénografii roku 2004) a bylo poháněno fascinující hudbou Petra Hromádky– získal za ni Cenu Alfréda Radoka 2004. Inscenace Kníže Myškin je idiot získala Cenu Divadelních novin a spolu s inscenací Běsi – Stavrogin je ďábel byla favoritem na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Inscenace roku 2004. Divadlo Husa na provázku bylo navrženo na Divadlo roku 2004. Všechny díly tetralogie byly natočeny Českou televizí.

V letech 2007 až 2009 následoval projekt Perverze v Čechách, který se zabýval otázkou krize české identity a "českým údělem" v letech 1968-1989. Osu díla tvořily inscenace Lásky jedné plavovlásky, Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa. a České moře. Výsledkem obrovského tvůrčího úsilí se nakonec stal dvanáctihodinový divadelní maraton.

Projekt Čapkové na provázku se stal klíčovou událostí při zkoumání naší národní identity. Během tří let postupně vznikly inscenace: Hordubal (Ach, stůl, židle, světlo a sloup!), Trapná muka, Dášeňka aneb Psí kusy – Haf! a Ze života hmyzu – Oh! Jaká podívaná!.  Za roli Hordubala byl Vladimír Hauser nominován na prestižní Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon roku 2010. Inscenace Jana Mikuláška Trapná muka byla Divadelními novinami označena za Událost měsíce a výprava Marka Cpina byla nominována na Cenu Alfréda Radoka 2011.

Dalším projektem jsou Smějící se bestie, jehož těžištěm bylo zaobírání se groteskou, smíchem, humorem, klaunstvím, komedií - a diktátem zábavy.Nejprve měla premiéru inscenace Mein Švejk (Operetta. Komedie. Smrt)v režii Jana Antonína Pitínského, poté divadlo nastudovalo texty Huberta Krejčího Dvojí proměna aneb Co je blbějšího než divadlo? (Dvě divadla) v režii Vladimíra Morávka, následovala Fidlowačka aneb Kde domov můj? v režii Anny Petrželkové. Jako poslední z této série měla premiéru Směšná interpretace v režii Vladimíra Morávka, jež byla oslavou díla Milana Kundery.

Zatím posledním projektem je O naší současné krizi a Jak z toho ven. Součástí projekty byly inscenace Včera jsme to spustili, Tango macabre, Ubu králem: Svoboda!. Miniopera Včera jsme to spustili zhudebnila trestní spisvedený proti umělecké skupině Ztohoven, která vyvěsila na Pražský hrad legendární trenky- na protest proti některým aktivitám prezidenta republiky Miloše Zemana.

Na festival naváže příští týden další akce Mistrovství světa ve stolním fotbalu v Brně. "Jedná se o sérii koncertů a předtančení zoufalství a triumfů, na kterých se potkáme s nejrůznějšími svými osudovými souputníky." A vše bude na počest Jiřímu Pechovi.

Na fotbalová klání poté naváže premiéra nové inscenace Na protest: Pokoj lidem dobré vůně či-li Bůh si to tak přál. Kabaret o divadle, fenoménu standing ovation v Brně a nudě uvidíme v režii Vladimíra Morávka. V hlavních rolích se představí Jan Mansfeld, Tomáš Žilinský, Jaroslav Tomáš nebo Dominik Teleky. Česká premiéra se koná 17. listopadu 2017.

Související

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

"Ambasáda" nezávislé běloruské kultury v Brně pošle dopisy vězňům, jeden napsal Vystrčil

Centrum experimentálního divadla v Brně dnes vyvěšením historické vlajky Běloruska zahájilo činnost "ambasády" nezávislé běloruské kultury. Cílem projektu je šíření povědomí o běloruské kultuře i protestech proti výsledku prezidentských voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Protesty od srpna v Bělorusku tvrdě potlačuje vláda Alexandra Lukašenka, který se prohlásil za vítěze voleb.
Don Quijote (foto: Ivo Dvořák)

Recenze: Brněnský Don Quijote se obešel bez hlavních postav příběhu

RECENZE - Poslední premiéra v divadle Husa na provázku má jednoznačný název: Don Quijote. Ovšem pod dílo jsou podepsáni tři autoři: Cervantes (autor známého románu) , Mikulášek (režisér inscenace) a Sládeček (dramaturg). Tak co vlastně režisér a dramaturg se známým Cervantesovým dílem udělali? Přiznávám, do hlediště jsem sedal trochu s obavami.

Více souvisejících

Divadlo Husa na provázku kultura Divadla festivaly

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy