Slavná literární klasika ožije na jevišti Národního divadla moravskoslezského

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské vůbec poprvé uvede dramatizaci slavného románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová. Touto inscenací se zároveň režisér Peter Gábor rozloučí s pozicí uměleckého šéfa činoherního souboru.

Na jevišti Národního divadla moravskoslezského vůbec poprvé ožije slavný román Gustava Flauberta Paní Bovaryová. Touto dramatizací přelomového díla relismu se zároveň loučí její režisér Peter Gábor s pozicí uměleckého šéfa činoherního souboru.

Román a zároveň jeho ostravská dramatizace zobrazují ženu žijící po boku venkovského lékaře, nespokojenou se svým životem. Ženu, který má od života přehnaná očekávání, ženu žijící v iluzorním světě a utíkající před nudou a monotónností každodenního manželského života do náruče jiných mužů; ženu zpestřující si své dny marnotratnými nákupy, ženu přesvědčenou, že oddaný a milující manžel nedokáže naplnit její sny a romantické představy, její touhu po společenském rozletu.

„Emma se postupně sama vplétá do svých vlastních sítí a selhává nejen jako manželka, ale i jako matka. V polovině 19. století byla Emma Bovaryová obětí středostavovských konvencí. Naše Emma Bovaryová je obětí konzumního světa. Dnešní Emmy hltají reklamy a touží po starším pánovi s velkým domem a zlatou kreditkou. A stávají se z nich zelené vdovy – opuštěné v krásných domech na periferii. Bovary sice nemá zlatou kreditku, ale Emmě by snesl modré z nebe. Pracuje, trpělivě se věnuje pacientům, byť je víc felčarem než lékařem. A Emma se nudí, strádá svým bezcílným životem a hledá rozptýlení. A do toho ještě dítě,“ říká dramaturgyně Alice Olmová v tiskové zprávě.

Titulní roli Emmy, dívky plné ideálů, s nimiž do života vstupuje a které postupem času ztrácí, ztvární Izabela Firlová: „Když jsem se dozvěděla, že budu hrát paní Bovaryovou, tak jsem měla trošku obavy, že cesta k porozumění bude dlouhá, jelikož Emma je typem dívky-ženy, se kterou já se vůbec nemůžu ztotožnit. Ale k mému překvapení se stal opak. Musím říct, že každou zkouškou se mi Emma dostává pod kůži víc a víc. Jsem moc zvědavá na konečný výsledek této práce, snad se divákům bude líbit,“ říká herečka.

Inscenaci připravuje režisér Peter Gábor s dramaturgyní Alicí Olmovou. Autorem scény je Michal Syrový a herce oblékne Alena Schäferová. Kromě Izabely Firlové se diváci mohou těšit na Petra Housku, Víta Rolečka, Františka Strnada, Alexandru Gasnárkovou, Davida Viktoru, Vladimíra Poláka, Františka Večeřu a další.

Premiéra se uskuteční 16. listopadu v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) kultura Divadla Divadlo Antonína Dvořáka

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy