Místo pečení cukroví šije Beata Rajská šaty pro panenky

Praha - Módní návrhářka Beata Rajská se zapojila do úspěšného charitativního projektu na pomoc Fondu ohrožených dětí. Místo pečení vánočního cukroví proto nyní šije šaty pro panenky Barbie. Oblečené panenky se poté budou dražit v rámci galavečeru.

Beata Rajská se zapojila do úspěšného projektu s názvem Pink Carpet: Helping Dolls na pomoc Fondu ohrožených dětí. Návrháři ušijí šaty pro panenky Barbie a pannky oblečené do těchto modelů se poté budou dražit na speciálním galavečeru, který proběhne 7. prosince v kostele sv. Anny ve Zlaté ulici na Starém městě v Praze.

Celý výtěžek z dražby bude věnován pražským Klokánkům. „Některé děti si prošly otřesnými věcmi, až si člověk říká, jak to takové „malé bytosti“ můžou vůbec zvládnout a obdivuje tety a všechny lidi kolem, kteří se obětavě o ty děti starají a snaží se jim aspoň trochu jejich bolavé duše zahojit. A pak si taky člověk uvědomí, jaké měl štěstí, že měl normální fungující rodinu, kde ho měli rádi,“ řekl organizátor akce František Anděl, který společně s Kristinou Kloubkovou bude akci i moderovat.

„Myslím si, že věnovat se opuštěným nebo týraným dětem, je moc důležité a přispět na podobnou věc mi přijde skvělé. Navíc se mi i líbila myšlenka s panenkami,“ potvrzuje jeho slova přední česká návrhářka Beata Rajská.

Prozradila také, z čeho vychází její model pro letošní dražbu: „Šaty vychází z mé aktuální kolekce Pipilotta (Pipi Dlouhá punčocha), která je inspirovaná dětstvím. Souvisí s tím, že láska, kterou dostaneme v dětství, nás potom provází celý život. No a Pipi Dlouhá punčocha byla moje nejoblíbenější postavička, proto ten název.“

To, že panenky a jejich modely jsou opravdu jedinečné, dokazuje i výběr zvolené látky: „Chtěla jsem hned od začátku, aby byla panenka jedinečná a věděla jsem, že tato látka ještě nikdy nebyla použita a taky nebude. Je to organ látka tkaná ve Švýcarsku, na které jsou dětské kresby, které namalovaly tři holčičky. Unikátní je právě proto, že jsou na ní ty autentické kresby. Tento materiál jsem použila ještě u čtyř mých šatů a to je vše. No a víc na celém světě není.  Všem panenkám, které jsme kdy v butiku oblékali, říkáme  Bibi, ale tato se jmenuje Baby. Také při focení padl názor, že je podobná Jitce Asterové a já se tomu nebráním,“ rozpovídala se Beata.

Vášeň pro módu provází úspěšnou návrhářku už od dětství. „První velkou panenku mi rozbily sestřenice a pak už jsem tíhnula jen k těm úplně malinkatým panenkám, kterých jsem měla nespočet a které jsem oblékala. Vlastně asi i odtud pramení moje záliba v navrhování a šití, protože moje panenky měly neskutečné skříně a šatníky. Úplně vidím i střihy jejich kalhot nebo kabátků,“ smála se Beata při vzpomínce na dětská léta.

Úkolu ušít šaty pro charitativní projekt Františka Anděla a designéra Adama Ptáčka se zhostily mimo jiné i dámy, jejichž profese s jehlami a látkami nemá příliš společného. Stejně jako pro módní návrháře a oba organizátory je i pro Ivu Pazderkovou a Dagmar Peckovou stěžejní smysl akce a tedy to, že se jedná o pomoc ohroženým dětem. Z vod módní branže přijali nabídku návrháři jako Alice Abraham, Klára Nademlýnská nebo Jakub Polanka. Ze zahraničí můžeme jmenovat Eleonoru Stefanel z italské oděvní firmy Stefanel. Originálním modelem přispěl také Adam Ptáček nebo vyhledávaný kadeřník Libor Šula a mnoho dalších. Zastoupení zde mají i šperkaři a návrháři obuvi, takže se můžeme těšit na opravdu zajímavé modely.

Dražby se zúčastní řada známých osobností. Vítáni jsou ale také zájemci z řad veřejnosti, sběratelé panenek Barbie, filantropové a milovníci módy. Zkrátka každý, kdo rád pomůže dětem, jimž osud příliš nepřál.

Související

Beata Rajská upravuje střih Dashiných šatů

Kostýmy muzikálu IAGO budou díly známé návrhářky

Muzikál Janka Ledeckého s názvem IAGO bude mít premiéru 21. září v Divadle Hybernia. Jistým unikátem této produkce však budou kostýmy. Jejich výroby se totiž ujala úspěšná česká návrhářka Beata Rajská. Minimálně těch dámských.

Více souvisejících

Beata Rajská (návrhářka) Barbie charita fond ohrožených dětí dražby Iva Pazderková

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy