Rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona pokračuje. Jaké jsou první změny pro diváky?

Ostrava - V říjnu byla zahájena rekonstrukce areálu Divadla Jiřího Myrona, která pro diváky přináší několik změn. Například vzniká malá scéna pro šedesát diváků, dále vznikne nový prostor pro komunikační centrum a lektorskou činnost. V současné době je také dočasně přemístěn předprodej.

V říjnu byla zahájena rekonstrukce areálu Divadla Jiřího Myrona v Ostravě. Součástí první fáze je revitalizace celého areálu divadla, bývalého Národního domu a nejstarší kulturní stavby v Ostravě. V místech bývalého Euroshopu a předprodeje v ulici Čs. legií vznikne malá scéna (Dvanáctka) pro asi šedesát diváků. 

Rekonstrukce již také probíhá v místě bývalého řeznictví, které se přebudovává na prostor pro komunikační centrum a lektorskou činnost Ateliéru pro děti a mládež při NDM. Z důvodu této fáze rekonstrukce je proto nutné přesunout předprodej NDM.

„Od úterý 28. listopadu 2017 je dočasně z důvodu rekonstrukce budovy Divadla Jiřího Myrona přemístěn předprodej vstupenek NDM do pokladny Divadla Antonína Dvořáka. Prodej předplatného a obchodní oddělení budou přemístěny do prvního patra provozní budovy NDM, která se nachází za budovou Divadla Antonína Dvořáka – vstup je přes vrátnici,“ vysvětluje vedoucí obchodního oddělení Milena Sladká v tiskové zprávě.

Prozatím je v plánu, že se v Divadle Jiřího Myrona nebude divadlo hrát poslední tři měsíce této sezóny. I z těchto důvodů realizuje divadlo některé nové činoherní premiéry v Divadle loutek Ostrava. Dne 17. listopadu již zde měla premiéru inscenace Obyčejný život neboli Tělo a bitevní pole, v přípravách jsou ještě inscenace Teror a Řeči léčí.

Z důvodu uzavření Divadla Jiřího Myrona bude také přesunuta plánovaná premiéra muzikálu Cats (Kočky) Andrewa Lloyda Webbera, a to na září 2018. „Divákům nabídneme komorní koncerty Hany Fialové a také návrat inscenace Ples v opeře – který se navrátí do opery doslova, tedy do Divadla Antonína Dvořáka,“ říká šéfka souboru opereta/muzikál Gabriela Petráková.

Hanu Fialovou čekají v příštím roce hned tři koncerty. První se koná 12. dubna ve studiu Českého rozhlasu v Ostravě. Druhý a třetí pak 6. a 13. května v Divadle Antonína Dvořáka. V rozhlasovém studiu ji bude na klavír doprovázet Jakub Žídek, na scéně Divadla Antonína Dvořáka pak celý orchestru souboru opereta/muzikál pod jeho taktovkou.

„Samozřejmě by tam měla zaznít Edith Piaf. Pak kromě jiného i další věci, které miluji a které souvisí s mými rolemi v divadle. Takže určitě nebude chybět některá ze skladeb Normy Desmond ze Sunset Boulevardu nebo Evita. Nebo Vzpomínky, píseň prašivé kočky Grizabelly. Dále bych ráda zařadila i písně z muzikálů, ve kterých jsem nikdy nehrála. Kupříkladu Kabaret, který mám strašně ráda. A neměl by chybět ani nějaký nádherný duet. Ráda bych si pozvala několik kolegů z branže,“ doplňuje Hana Fialová.

Soubor opereta/muzikál se také připravuje na zájezd v rámci prestižního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Soubor vystoupí na festivalovém jevišti s inscenací L2: Brána života! NDM uvedlo tuto inscenaci 21. dubna 2016 ve světové premiéře. Originální hudební divadlo známého tvůrce, autorského herce a libretisty Jaroslava Duška s hudbou Ondřeje Smeykala a Maria Buzziho je inspirováno nevšedním životním příběhem německého spisovatele a dokumentaristy Clemense Kubyho, který se vlastní duševní silou vyléčil z těžkého poranění.

V Divadle Jiřího Myrona proběhla v I. pololetí tohoto roku rekonstrukce divadelního archivu NDM (bývalý prostor Bar U Námořníka). Tento prostor již je zkolaudován a plně v provozu. Rekonstrukce se také dotkla provozní budovy (umělecko-dekoračních dílen NDM), a to z důvodu přestěhování krejčoven z Divadla Jiřího Myrona. V prosinci by měl být plně v provozu také tento prostor.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Divadlo Jiřího Myrona Divadlo Antonína Dvořáka kultura Divadla

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 27 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy