Muzikálová kouzelná chůva v Městském divadle Brno oslaví 250. reprízu

Brno - Kouzelná chůva Mary Poppins se na českém jevišti objevila poprvé v roce 2010 a od té doby slaví nebývalé úspěchy u diváků. Stejně jako v loňském roce se i letos muzikál vrátí na jeviště Městského divadla Brno a oslaví 250. reprízu.

Rodinný muzikál o kouzelné chůvě Mary Poppins se na českém jevišti objevil poprvé v listopadu 2010 a od té doby slaví úspěchy u diváků. Není divu - obsahuje velkolepá stepařská čísla, tajuplná kouzla, která nadchnou dětské diváky, nádherné melodie a předvším milý příběh o nebyčejné chůvě, která vychová nejen zlobivé děti, ale i věčně zaneprázdněné a uhoněné rodiče.

Městské divadlo Brno letos opět uvede blok 35 představení. Na jevišti se v titulní roli prostřídají hned čtyři herečky - Alena Antalová, Ivana Vaňková, Radka Coufalová a Johana Gazdíková. Inscenace se navíc dočká jubilejní 250. reprízy, a to v úterý 19. prosince. V tento večer navíc návštěvnost muzikálu dosáhne k 150 000. divákovi.

Mary Poppins se poprvé objevila v roce 1934 jako titulní postava stejnojmenné knihy anglické spisovatelky Pamely Lyndon Traversové a stala se pro anglickou dětskou literaturu klíčovou hrdinkou. Když se po třetí knize rozhodla P. L. Traversová nechat Mary Poppins navždy opustit rodinu Banksových, musela své rozhodnutí pod tlakem tisíců smutných dětí změnit.

Nakonec je knih o Mary osm – jedna z nich, Mary Poppins v kuchyni, dokonce kombinuje vyprávění o chůvě s kuchařskými recepty. Třinácti oscarovými nominacemi ověnčená filmová verze z roku 1964 (byť s ní Traversová příliš spokojená nebyla) pak Maryinu popularitu jen zvýšila.

Proslulý divadelní producent Cameron Macintosh usiloval o uvedení tohoto příběhu na divadle takřka třicet let – leč paní Traversová byla po filmové zkušenosti obezřetná. Nakonec svolila a neprohloupila – divadelní muzikál se vrací mnohem víc k poetice knihy, objevuje se v něm více jedinečných postav a postaviček. A libretista Julian Fellowes, skladatel George Stiles a textař Anthony Drewe spojili svou práci s filmovými šlágry bratrů Shermanových tak dokonale, že rozdíl mezi písněmi původními a novými nemá divák šanci poznat.

Premiéra proběhla v roce 2004 v Londýně – tam, v New Yorku i jinde po světě se stala Mary Poppins jedním z největších muzikálových trháků začínajícího milénia. A nejinak tomu bylo a je i v Brně, kde vznikala pod rukama režiséra Petra Gazdíka, překladatele Jiřího Joska, kostýmní návrhářky Andrey Kučerové, scénografa Petra Hlouška, choreografky Lucie Holánkové a hudebním nastudování Dana Kalouska a Františka Šterbáka.

V hlavních rolích se kromě zmíněných představitelek Mary můžete těšit na Dušana Vitázka a Dennyho Ratajského v roli kominíka Berta, Alenu a Elenu Juráčkovy a Adama a Josefa Gazdíkovi v dětských rolích Jane a Michaela Banksových či Janu Musilovou, Markétu Sedláčkovou, Martina Havelku a Milana Němce jako jejich rodiče.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) kultura Divadla Alena Antalová Radka Coufalová (herečka) Dušan Vitázek (herec) Petr Gazdík (herec režisér) Martin Havelka (herec)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy