Jak se Opice stala člověkem. Studio Hrdinů uvede adaptaci Kafkovy povídky

Praha - Povídka Franze Kafky Zpráva pro Akademii poprvé vyšla právě před sto lety. Studio Hrdinů uvede její adaptaci v inscenaci pro dva herce a v režii jedné z kmenových režisérek Kathariny Schmitt.

Povídku Franze Kafky Zpráva pro Akademii uvede Studio Hrdinů v režii jedné ze svých kmenových režisérek, Kathariny Schmitt, která společně s dramaturgem Jakubem Režným je i spoluautorkou dramatizace. Inscenace pro dva herce bude třetí premiérou aktuální divaelní sezóny této pražské scény.

Před akademickou obcí stojí Opice, která má přednášet o tom, jak se stala člověkem. Tak vypadá základní situace Kafkovy povídky. Inscenátory na ní zaujal především námět, jak by mohl vypadat proces učení se být člověkem. 

“Rozpor mezi zdánlivou civilizovaností a pudovostí je pro mě extremně inspirující a zábavný výchozí bod pro práci s herci,” říká o zkoušení režisérka Katharina Schmitt v tiskové zprávě. 

Inscenace řeší téma identity, práva na vlastní hlas a schopnost a možnost ho artikulovat. Pro tvůrce je to mimo jiné otázka mocenského diskursu, jehož základ tvoří jazyk a jeho osvojení. Příběh Opice je příběhem vzdělávání. Cesta od zvířete k člověku je proces nemilosrdného sebezdokonalování, které navíc Opice podniká zcela svobodně a o své vůli a za účelem tohoto svého přerodu vyhledává učitele, asistenty, či drezéry.

„Nelákalo mě napodobovat lidi; napodoboval jsem, neboť jsem hledal východisko, z žádného jiného důvodu. Když nelze jinak, pak se pustíte do učení beze všech ohledů,“ vysvětluje Opice v úvodu Kafkovy povídky.

V inscenaci pro dva herce se představí Zuzana Stivínová a Ivan Lupták. Stivínová ztvární postavu Opice. “Když čtu Zprávu pro Akademii v originále, vnímám povídku jako metaforu; čtenář neví, jestli je mluvčí muž či žena. Pro mě je otázka toho kdo smí mluvit/čí hlas je slyšet docela osobní, proto bylo pro mě důležité hlavní roli obsadit ženou. Zuzana, stejně jako já, trávila dlouhou dobu v zahraničí; má také velkou zkušenost s tím mluvit z pozice cizinky. Z této zkušenosti jsme obě během zkoušení inscenace situačně čerpaly,” říká o své volbě Katharina Schmitt, která je od roku 2006 pracovně rozkročena mezi Prahou a Berlínem.

Ivan Lupták se objeví v roli asistenta. Herec již v režisérkou dříve ve Studiu Hrdinů spolupracoval a na této scéně nazkoušel už více rolí. Naposledy jste ho mohli vidět jako Vedoucího vývoje v Lotzových Pár vzkazech veškerenstvu v režii Jana Horáka a Michala Pěchoučka.

K práci na výtvarné složce Katharina Schmitt přizvala své pravidelné spolupracovníky - scénografa Pavla Svobodu (autora scénografického řešení představení O slavnosti a hostech, které Studio Hrdinů úspěšně uvádí již třetí sezónu) a kostýmní výtvarnici Patricii Talacko. Inscenace je koncipována jako prostorová instalace, v rámci které se publikum v prostorách divadla přemístí. Cesta od neschopnosti mluvit k ovládání jazyka se odráží v režijních prostředcích inscenace – např. ve využití voice overu jako vniřního hlasu hlavní postavy. 

Studio Hrdinů připravuje do konce sezóny ještě jednu premiéru. Bude jí adaptace stylizovaných deníkových zápisků Marguerite Duras, které vyšly pod názvem Bolest. Režie se ujme, na divadle debutující, Ladislav Babuščák a v hlavní a jediné roli se představí Anita Krausová. Premiéra je připravena na konec května 2018.

Premiéra Zprávy pro Akademii se uskuteční 22. února 2018.

Související

Agáta Kryštůfková a Jiří Svoboda v inscenaci Náměsíčníci (imitace a tušení) (foto: Petr Chodura)

Studio Hrdinů pořádá minipřehlídku inscenací brněnského HaDivadla

Praha - V dubnu přiveze brněnské HaDivadlo do Studia Hrdinů tři tituly aktuálního repertoáru. Eyolf, Náměsíčníci (imitace a tušení) a Strýček Váňa jsou představení, která spojuje osoba režiséra Ivana Buraje, uměleckého šéfa této scény. Minipřehlídka bude doplněna o besedu s Ivanem Burajem a dvě reprízy koprodukční inscenace Studia Hrdinů a HaDivadla Macocha.

Více souvisejících

Studio Hrdinů kultura Divadla Franz Kafka Ivan Lupták (herec)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy