Národní divadlo moravskoslezské pořádá další ročník baletního galakoncertu s mezinárodní účastí

Ostrava - Balet Gala je akce, kterou Národní divadlo moravskoslezské pořádá již popáté. Taneční galakoncert s mezinárodní účastí přivítá hosty z Polska, Německa a Francie. Reprezentovat budou i české soubory.

Národní divadlo moravskoslezské pořádá již pátý ročník baletního galakoncertu. Na letošním BALETU GALA přivítá tanečníky z Polska, Německa a Francie. Z českých souborů se představí Balet Národního divadla, soubor Dekkadancers a samozřejmě i domácí balet Národního divadla moravskoslezského.

Polský národní balet je již tradičním hostem BALETU GALA. Letos vystoupí Chinara Alizade a Dawid Trensimiech v ukázkách z klasických baletů Spící krasavice a La Sylphide v choreografiích Mariuse Petipy a Augusta Bournonvilla.

Hosté z německého souboru Dortmund Ballet Ida Kallanvaara a Giacomo Altovino se představí v duetu z baletu Hora na hudbu Ady Miley. Rumunský choreograf Edward Clug vytvořil toto dílo pro dortmundský soubor a získal za ně prestižní ocenění – Cenu Benois de la danse 2017.

„Fragment z inscenace Alice na motivy příběhu Alenka v říši divů v choreografii Maura Bigonzettiho za hudebního doprovodu italského tria Antongiulio Galeandro & Enza Pagliara Assurd z alba Alice je další ochutnávkou z repertoáru Dortmund Ballet,“ uvádí šéfka baletu Lenka Dřímalová v tiskové zprávě.

Píseň skupiny Beatles With a Little Help from My Friends, kterou napsali John Lennon a Paul McCartney v roce 1967, inspirovala domácího čínského choreografa Dortmund Ballet Xin Peng Wanga.

Dmitrij Semjonov se svou partnerkou první demisólistkou Staatsballett Berlin Marinou Kanno, se poprvé představí ostravskému publiku fragmentem z choreografie Multiplicity – Forms of Silence and Emptiness.

„Pro Nacha Duata, světoznámého choreografa španělského původu a současného uměleckého šéfa Berlínského státního baletu, je Multiplicity stěžejním kusem v jeho dosavadní tvorbě. Dílo vytvořil ve Výmaru při příležitosti – Evropské město kultury 1999. Za poněkud filozofickým názvem se skrývá hold výjimečnému skladateli Johannu Sebastianu Bachovi. Z inscenace uvedeme fragment pod názvem Cello a roli Cellisty ztvární Dmitrij Semjonov. Mezi jeho taneční partnerky patří světové primabaleríny jako například Světlana Zacharovová, jeho sestra Polina Semjonová, Ulyana Lopatkina,“ pokračuje šéfka baletu.

K zahraničním hostům galakoncertu budou také patřit Julie Asie a Marco Vesprini, členové francouzského souboru Compagnia Julien Lestel z Marseille, kteří se našim divákům představí v choreografiích Juliena Lestela.

První sólisté Baletu Národního divadla v Praze Alina Nanu a Michal Štípa zatančí pas de deux z inscenace Louskáček – Vánoční příběh v choreografii Youriho Vámose a duet Rusko z choreografie Rain choreografa Radua Poklitarua z inscenace Vertigo.

Hosty únorového baletního galakoncertu budou letos také členové baletního souboru ND v Praze sdružení v autorském seskupení Dekkadancers. Vedle dynamické a energií nabité choreografie Štěpána Pechara První sníh nebude chybět pro Dekkadancers tolik typický humor, který se projevuje v taneční karikatuře slavného Kyliánova díla Petite corde v choreografii Marka Svobodníka.

Soubor baletu NDM představí kromě ukázek ze stávajícího repertoáru i několik „ochutnávek“ připravované premiéry Dona Quijota v choreografii Michala Štípy podle Petity a Gorského. „Tento ročník baletního gala bude pro mě jiný především tím, že diváci zhlédnou část mé choreografie z připravované premiéry baletu Don Quijote. A zároveň mě mohou vidět jako tanečníka. Myslím si, že je velmi důležité zařadit do programu divadla tyto projekty, protože diváci můžou vidět práci nejen českých tanečníků, ale i zahraničních, což je určitě velmi důležité,“ dodává Michal Štípa.

BALET GALA se koná 28. února v 18.30 v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě.

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Balet kultura Divadla Národní divadlo Divadlo Antonína Dvořáka

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 48 minutami

před 48 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy