Herec Městského divadla Brno, Viktor Skála, slaví půlstoletí

Brno - Viktor Skála je člen souboru Městského divadla Brno již dvacet šest let, znát ho může však i z filmu a televize. Herec s nezaměnitelným hlasem a velká opora brněnského souboru brzy oslaví významné životní jubileum.

Viktor Skála je mnohaletou oporou souboru Městského divadla Brno, herecký bard, představitel komických i vážných rolí. Herec s nezaměnitelným hlasem a širokým hereckým rejstříkem 3. března oslaví padesátiny.

Viktor Skála se narodil v roce 1968 v Brně. Vystudoval konzervatoř a poté brněnskou JAMU. Již v době studií na konzervatoři dostal nabídku angažmá od ředitele Stanislava Moši, kterou však odmítl. Druhá nabídka, která se opakovala po ukončení studií na JAMU, už byla přijata. Od roku 1992 je Viktor členem činoherního souboru Městského divadla Brno. Po tříletém oddechu, který potřeboval k ujasnění svého dalšího směřování, se znovu vrací do svého domovského divadla a zůstává v něm dodnes.

Za oněch dvacet šest let zvárnil nespočet rolí. Fascinující Tiberge v Manon Lescaut, Bernard ve Smrti obchodního cestujícího, Peer Gynt ve stejnojmenné dramatizaci slavného Ibsenova románu. To jsou jeho divadelní začátky a všechny tyto role se setkaly s příznivou odezvou jak u diváků, tak u kritiky. Přichází De Guiche v Cyranovi z Bergeracu, Ludvík, král francouzský v dramatu Becket aneb Čest boží, Herodes v Betlému, Theseus ve Faidře, Generál a ministerský předseda v Mefistovi, Ivan Vojnickij ve Strýčku Váňovi, Vilém z Baskervillu ve Jménu růže, Mistr v Bulgakovově Mistrovi a Markétce či Malvolio ve Večeru tříkrálovém aneb Cokoli chcete. Ale především Pán ve slavném Kunderově dramatu Jakub a jeho pán, kde společně s Janem Mazákem stvořili geniální herecký pár.

Role vychytralého Gubernátora v dramatizaci Gogolova románu Mrtvé duše či Ádi Čuřila v divácky oblíbené komedii Škola základ života dávají tušit, že herecký rejstřík Viktora Skály je rozevřen doširoka. S gustem si užívá každé uvedení francouzské konverzační komedie Jméno v roli trochu upjatého Pierra.

Po dlouhá léta využíván spíše v činohrách dostal v loňském roce roli Horáce v muzikálu Limonádový Joe, kde si s gustem zazpíval slavnou píseň Horácovo pohřební blues. Jeho výkon na muzikálovém poli byl více než precizní.

Ze svého domovského divadla si rád odskočí do Divadla U stolu pro jeho intimitu a odlišnou dramaturgickou linii. Zde ztvárnil role Mefista v Marlowově Tragické historii o doktoru Faustovi, Macbetha ve stejnojmenném dramatu, Sama v Šamhorodském procesu, Ivana v Legendě o Velkém inkvizitorovi a mnoho dalších rolí. V současné době ho mohou diváci v této sklepní scéně Centra experimentálního divadla vidět v roli Dona Juana v Grabbeho inscenaci Don Juan a Faust.

Jeho hereckého talentu využívá také Česká televize. Zahrál si v Četnických humoreskách či ve filmu Definice lásky. V současné době natáčí s režisérem Strachem další pokračování oblíbeného seriálu Labyrint.

Související

Ti druzí

RECENZE: Poslední inscenace letošní sezóny Ti druzí je povedenou duchařskou komedií

Poslední inscenace sedmdesáté osmé sezóny Městského divadla v Brně je jenom třetí v této divadelní sezóně, protože jako všude jinde, i zde zasáhla pandemie, která omezila divadelní premiéry. O to větší svátek máme, když se objeví nová inscenace. Inu, čeho je méně, toho si více vážíme. Nejnovější premiéra inscenace Ti druzí, kterou v roce 2022 napsala již v té době známá britská autorka Pam Valentine, je duchařskou komedií, ovšem není to jenom zábava ke zasmání.

Více souvisejících

Městské divadlo Brno (MdB) Viktor Skála (herec) kultura Divadla herci narozeniny Divadlo U stolu

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy