Nevíte, kam v létě vyrazit za kulturou? Máme pro vás pár tipů

Praha – Letní sezóna je v plném proudu. Nemusíte plánovat drahou exotickou dovolenou u moře či víkendové výlety do přírody, abyste si mohli užít léto naplno. EuroZprávy.cz pro vás připravily výběr nejlepších a nejzajímavějších akcí po celé České republice. Naleznete zde výběr z divadla, vážné hudby, pivních slavností, zábavu a samozřejmě i něco z exotiky.

Hlavní česká letní událost již skončila a Karlovy Vary se pomalu vracejí do svého běžného životního rytmu. To ovšem neznamená, že se na nejlepší loňské filmy do kina už nedostanete.  Třicet nejnovějších snímků z Karlových Varů a Cannes budete mít možnost vidět v pražských kinech Aero a Světozor nebo v brněnském univerzitním kině Scala. Projekce budou běžet do 15. července, některé filmy ovšem zůstanou na každodenní bázi – některé se do českých kin vrátí až na podzim. Horkou senzací je především kontroverzní film Climax, ruský retrospektivní film Léto nebo polská novinka Studená válka. 

Na divadelní podívanou se můžete těšit v Praze. Od 16. července do 19. července Praha ožije pouličním divadlem, kde na vás budou čekat špičky pouličního divadla z Česka a zahraničí. „Následujte herce, kteří vás provedou z centra města až k hlavnímu festivalovému dění – na Výstaviště Praha Holešovice, kde bude festival po celé čtyři dny probíhat,“ řekla k zahajovacímu představení organizátorka Michaela Holbíková. Vstup na festival je zcela zdarma a v Praze se koná již po desáté.

15. července centrum Prahy ožije exotickým tancem a hudbou v indickém stylu. Indický festival Ratha-Yatra začne v nedělí na Náměstí republiky, odkud následně poputuje celým historickým centrem města.  „Hlavním je festival vozů. Průvod s vozem trvá přibližně dvě hodiny a zobrazuje zábavu Pána Krišny, která se po prvé odehrála před pěti tisíci lety. Obyvatelé Vrindávanu se snažili zabránit odjezdu Krišny z Vrindávanu tím, že za provazy tahali jeho vůz zpět. Od té doby se tato zábava připomíná právě festivalem, kdy Ratha je vůz a yatra - oslava. Během průvodu se tančí, zpívá a rozdává spousta sladkostí,“ řekla organizátorka Radhika Mádhava serveru EuroZprávy.cz. Celý festival, a navíc i ochutnávka vegetariánského menu, jsou zdarma.

Ve dnech 13. a 14. července všichni milovníci míří na Moravu, kde bude probíhat festival mini pivovarů Vesuf Fiat Fest ve Velenově. Na akci se představí dvě desítky minipivovarů, zejména z regionu Jižní Moravy. K pivu organizátoři také nabízejí i hudbu. „Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Tomáše Kluse, Františka Nedvěda, Jaroslava Uhlíře a dalších interpretů,“ řekl organizátor festivalu serveru EuroZprávy.cz Tomáš Pacek.

Vážnou ale i multižánrovou hudbu si užijete v Českém Krumlově na 27. mezinárodním hudebním festivalu. Od 20. července až do 11. srpna se v Českém Krumlově budou konat koncerty světově známých muzikantů jako například Piotr Beczał či Sondra Radvanovsky. Hudební zážitek umocní jedinečná atmosféra města, koncerty se uskuteční v Zámecké jízdárně, Maškarním sále, na zámeckých a pivovarských zahradách či v klášterech.

 Léto je plné různých událostí a akcí. Divadelní představení se budou konat nejen v Praze. Letní venkovní divadlo pro návštěvníky připravuje i Plzeň, kde se pod širým nebem budou hrát unikátní umělecké inscenace. Divadelní léto pod plzeňským nebem bude běžet až do konce července. Organizátoři hlásí mimořádně velký zájem o jejích představení.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

NeFestival v Ostravě skončil. Rozhodnutí epidemiologů je nehorázné, tvrdí organizátorka

NeFestival, který v Ostravě od středy pořádá organizační tým zrušeného festivalu Colours of Ostrava, skončil. ČTK to řekla ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová. Festival, který měl letos v menším měřítku nahradit oblíbené Colours of Ostrava, znemožnilo dnešní náhlé opatření hygieniků, kteří kvůli šíření koronaviru omezili v Moravskoslezském kraji hromadné akce nanejvýš na 100 lidí.

Více souvisejících

letní festivaly Léto

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy