Töpfera chce vystřídat ve vedení "Fidlovačky" Balzerová

Praha - Eliška Balzerová nabídla Tomáši Töpferovi, že se ujme vedení pražského Divadla na Fidlovačce, pokud se on stane ředitelem Divadla na Vinohradech. Herečka to dnes uvedla na setkání v Praze. V lednu 1995 oba iniciovali vznik nadace s cílem otevřít zdevastovanou nuselskou scénu, v níž se téměř dvě desítky let nehrálo. V říjnu 1998 se to povedlo. Budova je ve správě Prahy 4, nadace ji má v pronájmu.

"Na Fidlovačce v každém případě zůstanu, aby tato scéna pokračovala v duchu idejí, s nimiž jsme ji zakládali. Myslím, že by v čele měl být někdo z nadace," řekla ČTK Balzerová, která chce uklidnit umělecký soubor, zaměstnance divadla i diváky. Töpfera minulý týden na základě konkurzu na ředitele vinohradské scény jednomyslně doporučila komise hlavního města. "Všechno má svůj čas, výstupy jak a co bude, bych nechal na dobu, až se stanou," komentoval to Töpfer, který nechce předjímat rozhodnutí Rady hlavního města Prahy. Psali jsme: Töpfer bude asi ředitelem Divadla na Vinohradech"Její členové mohou změnit názor komise, mohou její doporučení i zrušit. Nedovolil bych si jim radit," uvedl. Navíc teď nemůže říci, zda nabídku přijme - určitě bude mít nějaké podmínky. Ocenil však, že se Balzerová už teď rozhodla na Fidlovačce zůstat. "Své inscenace tu v každém případě dohraju," zdůraznil herec, který by měl na Vinohrady nastoupit 1. září. Věří, že i tak bude tato scéna po stránce diváků i repertoáru prosperovat. Podle Balzerové by měl co nejdříve vzniknout tým lidí, který by se staral o další sezony. "Sponzoři nás berou jako siamská dvojčata. Už proto by kontinuita měla být zachována. Mám plány s dramaturgií i s režiséry, ale je třeba oslovit spolupracovníky," podotkla Balzerová. Předpokládá, že mezi nimi bude režisér Pavel Šimák z Ostravy, který už několik inscenací v Nuslích připravil. Loni Schmittovu komedii Hotel mezi dvěma světy, rok předtím retromuzikál Hvězdy na vrbě, v roce 2008 Durangovy Nevyléčitelné a Hostinec U kamenného stolu. Už v roce 2007 nastudoval hru Venuše nosí XXL, kterou napsal americký dramatik Neil LaBute. Provozovatelem Fidlovačky je společnost s ručením omezeným, v níž má podíl i Töpfer. Ten od něj hodlá Balzerová koupit. "Při výběrovém řízení jsem uvedl, že svůj obchodní podíl prodám. Pokud mě rada vybere, odejdu z funkce ředitele i spoluvlastníka," dodal herec, který má rád výzvy. Proto inicioval obnovu Fidlovačky i její blízké komorní scény. "Vybudovali jsme jeden z nejsilnějších souborů v Praze, který má na inscenace od Čechova až k muzikálovým produkcím. O něco podobného bych se chtěl pokusit na Vinohradech," vysvětlil, proč se do výběrového řízení přihlásil. "Je genius loci Fidlovačky, který nelze překročit. A vrátit vinohradskou scénu divákům bude trvat léta," dodal. Další článek: Kauckého neznám. Vím ale, kdo je Tomáš Töpfer!Töpfer začal divadelní dráhu v Ostravě, na přelomu 70. a 80. let působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Do Prahy se vrátil v roce 1983 do Divadla E. F. Buriana, v letech 1988 až 1998 byl na Vinohradech. V roce 2006 se stal se senátorem za ODS v obvodu Praha 4. Mandát mu letos na podzim skončí.

Související

Eliška Balzerová pro kalendář Proměny

Balzerová napsala vytýkavý dopis Zemanovi. Ovčáček odpověděl

Herečka Eliška Balzerová napsala vytýkavý dopis Miloši Zemanovi. Ohradila se v něm proti označení „snobská sebranka“, které prezident použil při kritice umělců, kteří se zúčastnili předávání filmových cen Český lev. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci nad opis kritiku odmítl.

Více souvisejících

Eliška Balzerová Tomáš Töpfer Divadla

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy