Zkrachovalce musí usměrnit jedině anděl

RECENZE – Životní soužení skupiny železničářů popisuje v hořké divadelní komedii Ježíškova armáda Viliam Klimáček. Komedii před pár dny prvně uvedli v pražském Divadle Komedie.

Viliam Klimáček ve hře Ježíškova armáda – Aneb poslední křižácká výprava popisuje těžký život železničářů a jejich přátel, kteří před Vánocemi musí vyřešit zásadní problém – zrušení provozu na trati, na které pracují.

Vlaková průvodčí Marie (Kristýna Leichtová), suspendovaný strojvůdce Josef (Michal Slaný), posunovač vagonů Kašpar (Jakub Chromeček), přednosta stanice Melichar (Vilém Udatný) a výpravčí Baltazar (Jan Hofman).

Všichni se při poslední službě sejdou v nádražním bufetu, které je královstvím mladé Magdy (Hana Kusnjerová). Zde se společně utápí ve svém žalu a někteří i v alkoholu. Všichni jakoby ztratili smysl života.

Vedle pracovního problému se problémem ukazují být i jejich charaktery. Střetává se zde žárlivost, podlézavost, pokrytectví, vyhořelost a mnoho dalších prvků lidské osobnosti, které jsou nesnesitelné samy o sobě, co pak teprve ve chvíli, kdy nevíte, kde budete po víkendu pracovat.

Na jejich trápení se už nemůže koukat anděl (Jaromír Nosek), který se náhle zjeví na prahu bufetu. Na první pohled si skupinka utrápenců nemůže všimnout, že se jedná o božího vyslance. Zdá se jim jen jako exot – je upravený, vyjadřuje se spisovně a je oděný v pláštěnce.

Po výslechu, kterému je podroben, navrhne „od zítřka nezaměstnaným", aby připravili na Vánoce Betlém a vypravili se šířit radost a vánoční náladu po městech. Anděl doufá, že tím sami procitnou a srovnají si priority. Šestice se toho hned chytne, ale ukáže se, že provedení nebude jen tak – vyvstává totiž otázka, kdo koho bude představovat.

Například na roli Marie proběhne konkurz, který je na ostří nože. Jak se však později ukáže, souboj mezi Marií a Magdou není vyhrocený jen kvůli postavě Marie. Druhým problémem obsazení je postava Baltazara. Nikdo nechce být černý kvůli předsudkům ve společnosti, které však sami projevují o sto šest.

Nakonec se vše zadaří a parta vyráží do Vídně šířit poselství Vánoc. Neobejde se to však bez problémů. Ačkoli mám nutkání úžasnou inscenaci popsat, zároveň vás, koho tématika zaujala, nechci připravit o hromadu překvapení, která Ježíškova armáda přináší, když o hře nevíte téměř nic.

Na železnici často pracují lidé, pro které jsou vlaky a vše, co k nim patří, přímo srdeční záležitostí. I této skutečnosti si Klimáček všímá ve hře napsané přímo pro Divadlo Komedie. Přednosta stanice a výpravčí mají slzy na krajíčku v okamžiku, kdy v jejich stanici zastaví naposledy vlak.

Hra jakoby nebyla nepsaná jen pro Divadlo Komedie, ale i přímo na tělo hercům, kteří se v inscenaci objevují. Jejich podání je tak věrohodné, že nelze než se nechat unášet na vlně na vlně krapet hořké zábavy. Je třeba smeknout před režisérem Vojtěchem Štěpánkem, který se o celé provedení inscenace postaral.

Vše se odehrává v kulisách, které přesně vyzařují atmosféru nádražního bufetu či komerčních vídeňských Vánoc. Stejně autenticky působí i kostýmy od Jany Pospíšilové. Některé sice vypadají, že jsou z jiných her, ale ona za to nemůže. Tyto okamžiky jsou dány tím, jak naši železničáři improvizují při vytváření živého Betlému.

Nejbližší repríza hry Ježíškova armáda – Aneb poslední křížová výprava v Divadle Komedie proběhne v úterý 17. června.

Související

Eva Vrbková a Hana Kusnjerová v inscenaci Maryša

RECENZE: Maryša – stále silný příběh

RECENZE - Divadlo Komedie před dvěma lety nastudovalo nejznámější moravskou vesnickou tragédii z roku 1894, která je vrcholem společného díla bratří Mrštíků. Přestože od jejího prvního uvedení uběhlo 121 let, téma domácího násilí a moci peněz, kterého se drama dotýká, je stále aktuální. V titulní roli exceluje Hana Kusnjerová.

Více souvisejících

Divadlo Komedie

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy