Jak to bylo s Goebbelsem a českou herečkou? V Hitlerovi uslyšíme Landu. Ostrý trailer k filmu Lída Baarová láká

Praha - Téma lásky mezi jednou z nejpopulárnějších českých hereček a říšského ministra propagandy vířilo veřejné mínění po dlouhá léta. Režisér Filip Renč se rozhodl pro filmové zpracování. EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem filmu.

O vztahu Lídy Baarové a Josefa Göbbelse se vědělo a jejich láska se dokonce dostala na přetřes až k nejvyšším místům. Otec sedmi dětí a manžel Magdy Behrenové dokonce uvažoval o rozvodu, ale nepočítal s tím, že jeho žena udělá z případu záležitost velkoněmecké říše. Navzdory některým tvrzením Hitler zpočátku nehodlal do Göbbelsových záležitostí zasahovat, dokonce navrhl, aby spolu oba milenci čtvrt roku žili, a pak se uvidí, jestli jejich vztah přetrvá. Göbbels dokonce byl ochoten odejít z vrcholné politiky, ale to se nehodilo do Hitlerových plánů, proto zvolil tvrdší postup.

Filip Renč se rozhodl osudy české herečky ztvárnit ve filmu s lakonickým názvem Lída Baarova. Dominuje mu mezinárodní obsazení, samotného ministra propagandy si zahraje rakouský herek Karl Markovics, kterého diváci znají z téměř kultovního seriálu Komisař Rex. Tam ztvárnil vídeňský rodák poněkud nešikovného vyšetřovatele Stockingera. Rozhodně větší pozornost si Markovics zasloužil hlavní rolí ve filmu Ďáblova dílna.

Gedeon Burkhard ve zmíněném seriálu hrál dokonce dvakrát - v jedné epizodě ztvárnil vraha svých přátel, o nichž byl přesvědčen, že ho nakazili virem AIDS. Tehdy se setkal se čtyřnohým představitele komisaře Rexe a jeho náklonnost způsobila, že po odchodu původního partnera německého ovčáka komisaře Mosera (Tobbias Moretti) zaujal jeho místo jako detektiv Alex Brandtner.

Lídu Baarovou ztvárnila Táňa Pauhofová, z dalších českých tváří uvidíme Simonu Stašovou, Jiřího Mádla, Jiřího Dvořáka či Pavla Kříže v roli samotného Adolfa Hitlera. Snímek, jehož mediálním partnerem EuroZprávy.cz jsou, by měl mít premiéru 21. ledna roku 2016, tedy necelých šestnáct let od hereččiny smrti.

Související

Filip Renč, režisér filmu Lída Baarová.

Režisér Renč zklamaný z politiky: Zeman mě potrestal

Režisér Filip Renč během první prezidentské volby v roce 2013 podpořil Miloše Zemana, kterému natočil volební spot. Zeman jej později obdaroval státním vyznamenáním. Renč v rozhovoru pro Reflex.cz uvedl, že jej tím spíše poškodil. Podle něj by státní vyznamenání za kultury neměl rozdávat. Režisér přizná, že se mu nelíbí proruská prezidentova politika a tvrdí, že v české politické scéně chybí hodnoty zesnulého prezidenta Václava Havla.

Více souvisejících

Filip Renč Jiří Mádl film Lída Baarová

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy