Režisér Renč zklamaný z politiky: Zeman mě potrestal

Režisér Filip Renč během první prezidentské volby v roce 2013 podpořil Miloše Zemana, kterému natočil volební spot. Zeman jej později obdaroval státním vyznamenáním. Renč v rozhovoru pro Reflex.cz uvedl, že jej tím spíše poškodil. Podle něj by státní vyznamenání za kultury neměl rozdávat. Režisér přizná, že se mu nelíbí proruská prezidentova politika a tvrdí, že v české politické scéně chybí hodnoty zesnulého prezidenta Václava Havla.

Renč tvrdí, že v době první prezidentské volby považoval jak Zemana, tak jeho protivníka Karla Schwarzenberga, za dobré, vzdělané a kvalitní kandidáty, se zkušenostmi z politiky, kteří byli spojeni s revolučním hnutím 1989. Za svoji volbou si stojí, s tím, že se tak rozhodl a že svoboda výběru je podstatou demokracie.

Režisér přiznává, že mu jeho volba přinesla mnoho úskalí. Zvláště v kulturní sféře, kde působí, bývá politická volba zdrojem nevraživosti. „Ti lidi se nemají rádi, nepracují spolu v divadle, filmu jen proto, že ten druhý má odlišný politický názor a dělá to hrozné rozepře,“ tvrdí.

Renč však zdůrazňuje, že rozhodnutí volit jednoho politika neznamená, že s ním bude po zbytek života souhlasit. „Nikdy nevíte, co se z toho politika vyklube,“ podotýká s tím, že spojení s politikou vždy pro režiséra a jakéhokoliv umělce může vyústit v „polibek kobry“.

Naznačil, že jej prezident Zeman zklamal v druhu politiky, kterou praktikuje. Renčovi vadí jeho proruská orientace a že z Česka, spolu s dalšími lidmi, vytváří „prodlouženou ruku Kremlu v EU“. Na Zemanovi se mu nicméně líbí, že propustil Jiřího Kajínka a je proti muslimské migraci. „Pak je tisíc politických kroků, se kterými jako občan nesouhlasím,“ podotýká režisér.

Režisér v roce 2014 dostal od prezidenta medaili Za zásluhy I. stupně. Podle Renče mu dal z osobních sympatií a z vděčnosti za to, že mu natočil klip. Myslí si, že není objektivní a spravedlivé, aby prezident dle svého subjektivního soudu dával státní ocenění.

„Není správné, aby prezident dával svoje ocenění za kulturu, protože je to spíš za trest,“ tvrdí Renč. Podle něj mají být oceněni váleční hrdinové, lékaři, lidé, kteří se ocenili za stát, nikoliv umělci, kteří za to budou „mediálně zkopáni“.

Není to jen Zeman, vůči kterému se Renč kriticky vyjádřil. Nelíbí se mu celé politické vedení. Naopak je mu sympatické hnutí Milion chvilek pro demokracii, které dělá protibabišovské demonstrace se silným protizemanovským podtónem.

Podle Renče se z politiky s odchodem bývalého prezidenta Václava Havla  odešla i etika a morálka, která byla víc než peníze a úspěšná ekonomika. „Kde jsou nějaké mravní hodnoty, které se Havel pokoušel zavést a ten národ trošku povzbudit, převychovat, dám mu víru v sama sebe, to odešlo s Havlem,“ řekl Renč.

„Já jsem za socialismu styděl někde v zahraničí říct, že jsem z Československa,“ uvedl Renč, že s Havlem se to změnilo. „A nyní se zase stydím,“ posteskl si režisér.  

Související

Více souvisejících

Filip Renč Miloš Zeman Václav Havel Milion chvilek pro demokracii

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu

Čína umožňuje ve svém přístavu kotvit ruské nákladní lodi, na kterou USA uvalily sankce a která zřejmě převáží do Ruska zbraně ze Severní Koreje. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy