Zdeněk Troška hlásí: OBSAZENO!

Praha - Přípravy na natáčení nového filmu Zdeňka Trošky Strašidla jsou v plném proudu. Zdeněk Troška má nejen vybrané lokace, ale především obsazené všechny role této rodinné komedie. Zpravodajský server EuroZprávy.cz je mediálním partnerem filmu.

Film je o rodině strašidel, která žije v polorozpadlé vile na kraji města a je trnem v oku sousedům a „úřednímu šimlovi".  Jednoho dne dojde zástupcům místního úřadu trpělivost a vyšlou úředníka Jindřicha Patočku, aby nájemníky vily vystěhoval.   Tak tedy zní ortel, vynesený úředníky nad rodinou hejkala Huga. Ta se skládá z  nadpřirozených bytostí – manželky Huga/čarodějnice Patricie, jejich dvou dětí Ester a Eleonora, čarodějky tety Žofie, vodníka Bubly a víly Jitřenky. Občas za Patricií přiletí na návštěvu její první láska upír Ignác z Temešváru. Konec rodiny se zdá být neodvratný. Dům má být vyklizen, čemuž chtějí strašidla za každou cenu zabránit. Jednají s úředníkem Patočkou, který má jejich případ na starosti a ten se nechá jejich prosbami oblomit a poradí jim, co mají dělat. Vše vypadá jednoduše, ale bude to ovšem mnohem obtížnější, než by se mohlo zdát.  Na celou rodinu čekají nástrahy neznámého světa smrtelníků. Odvážné hrdiny za pomoci kouzel a magie čeká nelehký úkol, jak přelstít úředního šimla a udržet rodinu pohromadě. Ale jejich svérázný život, neutuchající láska a pocit soudržnosti, jsou mnohem víc silnější, než nástrahy smrtelníků.

Aniž to tušíme, strašidla a nadpřirozené bytosti žijí mezi námi. Náš film přichází s  fiktivním světem a jeho vlastní mytologií a zákonitostmi. Nápad vytvořit film z prostředí kouzel a nadpřirozených bytostí je zajímavou výzvou - zkombinovat realitu s nadreálnem, tj. svět lidí se světem nadpřirozena.

Když jsme se snažili přijít na to, proč jsou staré české rodinné komedie tak úspěšné, odhalili jsem několik věcí. Nejsou odtrženy od lidského cítění a vnímání, je v nich lidský motiv a jasné rozlišení dobra a zla, nečekané a velkolepé řešení krizových situací, ve kterých se hrdinové ocitají. Rodinná komedie „Strašidla" má ambice se vrátit žánrově do světa fantazie a pobavit diváky příhodami nadpřirozených bytostí a chce se navrátit ke klasickým trikovým technologiím, jakými byly natočeny takové trvalky jako „Arabela", „Dívka na koštěti" nebo „Jak utopit doktora Mráčka".

Kostýmní výtvarnice Lucie Ulíková a umělecká maskérka Nevena Thielová v současné době dokončují kostýmy a masky všech strašidel.  Střihač Dalibor Lipský, který bude zároveň řešit triky, probírá s režisérem Troškou a pomocným režisérem Kališem všechny trikové záběry, které jsou ve scénáři. A není jich zrovna málo.

Námět scénáře filmu Strašidla napsal Jiří Kos, scénář pak napsal Zdeněk Troška a Marek Kališ. Film režíruje Zdeněk Troška, producentem je Fénix Film - Dana Voláková a Michaela Flenerová. Za kamerou je Martin Duba, filmovou hudbu složí Miloš Krkoška, výtvarnou stránku filmu má na starosti Martin Martinec a zvuk bude dělat Martin Ženíšek.

Film se bude natáčet v interiérech i exteriérech Středočeského kraje, konkrétně v Lítni, Řevnicích, na zámku Líšno, v lázních Toušeň a v Praze.

V hlavních rolích se objeví Tereza Kostková, Carmen Mayerová, Jiří Dvořák, Bronislav Kotiš, Sára Sandeva, Vladimír Polívka, Tereza Bebarová. Sekundovat jim v rámci více než třicetidenního natáčení budou další známé tváře jako Petr Nárožný, Václav Postránecký, Matěj Hádek, Anna Polívková, Karel Dobrý, Jana Bernášková, Martin Pechlát, Petr Čtvrtníček, Aleš Háma, Andrea Nakládalová, Jitka Sedláčková  Malvína Pachlová či Pavel Slabý.V dětských rolích pak Nela Řehořová, Petr Šimčák, Aneta Procházková, Vladěna Havlíčková, Matěj Kraus a Matěj Vlček.

Strašidla se budou natáčet od 23. září do konce října, do kin mají dorazit 18. srpna 2016.

Distributorem je společnost Falcon.

Související

Zdeněk Troška, režisér Rozhovor

Troška: Dobro vítězí nad zlem? Vidím agresi, násilí a boj. Chtěl bych natočit i ruskou pohádku

ROZHOVOR - Před několika dny dorazila na plátna kin nová pohádka režiséra Zdeňka Trošky s názvem Strašidla. Při této příležitosti režisér v rozhovoru pro EuroZprávy.cz prozradil, že žánr, který se v Česku vždy těšil velké oblibě, je sice nesmrtelný, ale mění se. Objevují se totiž i pohádky plné násilí a agrese a pravý smysl žánru se tak mnohdy zanedbává.

Více souvisejících

film Strašidla Zdeněk Troška

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 49 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

včera

Rusko opět vyhrožuje: Odpovíme zničujícím odvetným úderem, pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek podle agentury Reuters varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy