Vystoupení kapely Ortel na Českém slavíku projedná RRTV

Praha - Účastí kapely Ortel spojované s krajní pravicí v sobotním přímém přenosu předávání cen Český slavík se bude zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Na vystoupení skupiny, jejíž texty jsou často zaměřeny proti menšinám, v televizi Nova podal stížnost člen volebního výboru Poslanecké sněmovny Jan Chvojka (ČSSD). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).

Ortel skončil v anketě Český slavík na druhém místě, jeho zpěvák Tomáš Ortel, který dřív působil v neonacistické skupině Conflict 88, obsadil třetí příčku. Skupina na slavnostním večeru převzala ocenění a poděkovala za ně, nezahrála ani nebyly vysílány ukázky jejích skladeb.

"Ta skupina už se pohybuje za hranou zákona. Vyvolává xenofobní nálady, je založena antisemitsky a obecně šovinisticky. A já jsem toho názoru, že v hlavním vysílacím čase na kanále nejsledovanější soukromé televize by taková skupina neměla co dělat," řekl ČT Chvojka.

Televize Nova, která Českého slavíka vysílá, nevidí na účasti skupiny ani jejího zpěváka nic špatného. Odvolává se na rozhodnutí pořadatele ankety. "Společnost Musica Bohemica jako organizátor se rozhodla zařadit kapely podle preferencí diváků a my toto rozhodnutí respektujeme," uvedla pro ČT mluvčí Novy Anna Suchá.

Podle předsedy RRTV Ivana Krejčího Chvojkova stížnost do kanceláře rady už dorazila. Rada se ji podle Krejčího bude snažit projednat co nejrychleji. Možná se tak dostane už na program úterního zasedání RRTV.

Svůj hlas někomu z tuzemských interpretů letos zaslalo do ankety Český slavík přes 140.000 lidí. Mezi zpěváky vyhrál už počtyřicáté Karel Gott, vítězství v kategorii zpěvačka obhájila Lucie Bílá a nejpopulárnější kapelou se letos už podesáté stala skupina Kabát.

Související

Ewa Farna, Český slavík 2023

Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Více souvisejících

Český slavík skupina Ortel RRTV

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy