V Los Angeles byly rozdány Zlaté glóby

Los Angeles - Na slavnostním galavečeru v Los Angeles byly rozdány Zlaté glóby, prestižní filmová ocenění udělovaná sdružením zahraničních novinářů v Hollywoodu.

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl snímek REVENANT Zmrtvýchvstání. Představitel hlavní role Leonardo di Caprio získal ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli a vysloužil si ovace ve stoje. Oceněn byl i režisér snímku Alejandro González Ińárritu. Cena za nejlepší muzikál či komedii patří snímku Marťan. Televizní a filmové ceny se tradičně považují za předzvěst Oscarů, udělují je zahraniční novináři působící v Hollywoodu. Letošní ceremonie probíhala za přísných bezpečnostních opatření.

Film REVENANT Zmrtvýchvstání vypráví o americkém lovci a průzkumníkovi Hugu Glassovi, jenž se po zradě parťáků probíjí divočinou. "Tento film je o přežití, o triumfu lidského ducha, ale ještě více o důvěře," řekl na pódiu Leonardo di Caprio, který získal již druhý Zlatý glóbus za tři roky.

Nejlepším hercem filmového muzikálu či komedie se stal Matt Damon. Cenu si odnesl za roli ve snímku Marťan, který vypráví o astronautovi, který během mise na Mars na planetě uvízne. Nejlepším animovaným snímkem je V hlavě. Ocenění za nejlepší cizojazyčný film získalo maďarské drama o vyhlazovacím táboře v Osvětimi Saulův syn.

Ceremoniál v Los Angeles uváděl britský komik Ricky Gervais, známý například ze seriálu Kancl. Ten show provázel již v letech 2010 až 2012 a proslul tím, že ve svých komentářích nikoho nešetřil. Se svými ostrými vtipy začal hned v úvodu. Nejprve oznámil, že se pokusí být milý. Hned vzápětí se ale opřel do amerického herce Seana Penna, který udělal rozhovor s uprchlým mexickým drogovým bossem Joaquínem Guzmánem. Ten utekl z věznice loni v červenci, Penn se s ním setkal v jeho úkrytu. Pak mu poskytl na dálku rozhovoru, který v sobotu zveřejnil časopis Rolling Stone. Mexickým úřadům to prý pomohlo k opětovnému zadržení Guzmána minulý týden pátek.

První sošku večera získala v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli Britka Kate Winsletová, která si zahrála v životopisném dramatu Steve Jobs o zakladateli firmy Apple. Za nejlepší hudbu pro film byl oceněn italský skladatel Ennio Morricone, který složil hudbu ke snímku Osm hrozných režiséra Quentina Tarantina. Ocenění pro nejlepší filmový scénář si odnesl Aaron Sorkin za snímek Steve Jobs.

I do oceněného Matta Damona, tedy spíše do jeho nejlepšího přítele Bena Afflecka, který má problémy v manželství s herečkou Jennifer Garnerovou, se moderátor Ricky Gervais neopomněl opřít. Damona označil za "jedinou osobu, které Ben Affleck nebyl nevěrný".

Související

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

Více souvisejících

filmy Zlatý glóbus

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy