Bude letošní vyhlášení Oscarů provázeno skandálem? Není to vyloučeno

Hollywood - Pamatujete na název filmu Tahle země není pro starý? Nyní se objevují znepokojivé informace, které dělají pořadatelům Oscarů vrásky. Doprovází je slogan Tahle země není pro černý.

Slavný a záměrně protahovaný okamžik, kdy pětice nominovaných prožívá adrenalin. Zazní legendární And the Oscar goes to.... a padne jméno šťastlivce, který byl zvolen Akademií. Na sociálních sítích se však tento výrok posměšně mění na And the Oscar goes to... white only. Podobné debaty jsme četli už loni, ale letos ještě více zesílily a objevily se žádosti, aby ceremoniál byl ze strany černých herců bojkotován. Má Hollywood problém s uznáním černých a minoritních umělců? Považuje je za druhořadé občany a upírá jim místo v hlavním proudu filmového průmyslu v nominacích? Jde o to, aby anketa byla "bílou Oscarovou lilií? To jsou hlavní poznatky z twitterového účtu #OscarsSoWhite, který připomíná, že letos mezi nominovanými ve čtyřech hereckých kategoriích (hlavní a vedlejší herec a herečka) není ani jeden zástupce černé pleti. Už druhý rok po sobě.

Výzvu k bojkotu a následnou kampaň podpořila Jada Pinkett Smith, manželka hollywoodské hvězdy Willa Smitha. Týká se i režiséra Sheltona Jacksona "Spikea" Lee, který rovněž oznámil, že se nehodlá ceremoniálu zúčastnit. "Chtěl bych poděkovat prezidentce AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) paní Cheryl Boone Isaacs a radě guvernérů AMPAS za udělení čestného Oscara letos v listopadu. Jsem velmi vděčný, ale moje žena Tonya Lewis Lee a já se letošního předávání Oscarů nezúčastníme. Nemůžeme jej podpořit, ale to neznamená, že se chceme nějak dotknout Chrise Rocka a producenta Reggie Hudlina. Jak je ale možné, že se už dvakrát po sobě všech 20 kandidátů v hereckých kategoriích rekrutuje z bílých umělců? Čtyřicet bílých herců za dva roky a ani jedno černé zrníčko mezi nimi? Copak neumíme hrát? WTF!!!"

Will Smith je jedním z těch, kteří by si dle názorů nejen veřejnosti alespoň nominaci zasloužili (zdroj: Columbia Pictures)

Není bez zajímavosti, že sama Cheryl Boone Isaacs ve svém prohlášení poděkovala Spike Leeovi a přidala se ke kritice Akademie, které předsedá. Přiznala, že je opravdu velice zklamaná nedostatkem rozmanitosti letošních nominací doufá, že AMPAS může "udělat více".

Položme si tedy otázku - je to opravdu problém, nebo se jedná o politickou nekorektnost? Možná nám leccos napoví i následující údaj, ze 6300 členů AMPAS, kteří jsou zapojeni do filmového průmyslu, představují černoši pouze 2 % a méně než dvě procenta jsou latinskoamerického původu. Na poplach bijí samozřejmě i ženy, protože v AMPAS je 77 % mužů. A nic na tom nemění fakt, že v čele Akademie stojí žena.

Pokud si prohlédneme letošní nominace, většinou se klade otázka, jestli zástupci černé pleti a menšinových oblastí byli tak slabí, aby se do konečného výběru neprosadili. V této souvislosti se nejčastěji zmiňuje Samuel L. Jackson za svou roli majora Warrena v Tarantinově snímku Osm hrozných (The Hateful Eight), jehož výkon podle velkého množství názorů byl adekvátní s nominacemi; to samé platí i pro Willa Smitha ve filmu Diagnóza: Šampion (Concussion). Padala pochopitelně i další jména: Benicio del Toro (Sicario), Michael B. Jordan (Creed) nebo britský herec Idris Elba (No Nation). Ostatně s ohledem na recenze a ohlas by mohla být řeč i o Chiwetelu Ejioforovi za jeho roli Raye Kastena v Tajemství jejich očí (Secret of Their Eyes). Obdobně ostře byla kritizována i neúčast životopisného filmu Straight Outta Compton režiséra F. Gary Garyho v kategorii Nejlepší film roku.

Stallone v nominacích nechybí, Michael B. Jordan ano (zdroj: Warner Bros.)

Jada Pinkett Smith se ale nedomnívá, že vyhlášením bojkotu Oscarů jde o nátlak nebo dokonce "braní rukojmí". Vysvětluje to na svém twitterovém účtu: "Na Oscarech jsou lidé různé pleti vždy vítáni, například při předávání cen, jsou i zábavní. Ale uznání za naše umělecké výkony je velice řídké. Máme se tedy doprošovat uznání? To pouze snižuje důstojnost i moc. A my jsme důstojní lidé a máme i svou sílu!" Její prohlášení navazuje na video umístěné na Facebooku, odkazující na postoj černých a minoritních interpretů a umělců s ohledem na nedostatek respektu a uznání, kterému v rámci svých odvětví čelí.

Ačkoliv je to na první pohled absurdní, nachází se souvislosti s uměleckým světem a samotnou otázkou přístupu k lidem černé pleti. Nejde jen o to, že by byl Hollywood izolován od zbytku americké veřejnosti. Naopak se má za to, že odráží nejen kulturní normy, ale stav ve společnosti jako takové. Pokud vezmeme v úvahu statistiky za rok 2015, tak v počtu zabitých neozbrojených lidí v USA výrazně převažují černoši a další menšiny. Tato část populace také patří mezi nejvíce vězněnou na celém světě. Nejeden komentář tak praví, že maska rovnosti a svobody v "Zemi svobody", jak se Spojené státy rády nazývají, povážlivě sklouzla a odhalila nepříjemnou realitu, jejímž odrazem jsou i letošní Oscarové nominace. 

Ostatně režisér zmíněného filmu Osm hrozných, kontroverzní, uznávaný i zatracovaný Quentin Tarantino uvedl v interview zdůvodnění, proč se zúčastnil protestního pochodu hnutí Black Llives Matter v New Yorku: "Policejní brutalita je problém bělošské nadřazenosti." Jak se zdá, pořadatelé letošního předávání Oscarů čekají ještě mnohé perné chvíle.

Související

Koncertem italský mistr filmové hudby Ennio Morricone zahájil své evropské turné v Praze 15. ledna 2016.

Maestro Ennio Morricone vyhrál Oscara za hudbu k filmu The Hateful Eight

Los Angeles, Praha - Maestro Ennio Morricone získal Cenu americké filmové akademie Oscar za hudbu k filmu Quentina Tarantina The Hateful Eight. Legendární skladatel byl na zlatou sošku nominován už 5x, Oscara ale získal jen v roce 2007 za celoživotní dílo. Nyní mu vítězství přinesla hudba, kterou v červenci 2015 nahrál v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem.

Více souvisejících

film Osm hrozných (The Hateful Eight) Will Smith (herec) Sylvester Stallone

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy